Az Auchan áruházai is megérzik a magas benzinárakat

Orosz Márton2011. március 9. 09:15

A tavalyi év első fele rosszabbul, a második félév jobban sikerült az Auchan Magyarország számára - hangzott el az áruházlánc mai sajtótájékoztatóján. Az biztos, hogy idén nem nyílik új áruház Magyarországon.

Az Auchan benzinkutak nélküli bruttó árbevétele a 2010-es évben az egy évvel korábbihoz képest lényegében változatlan maradt, ez azonban Jean-Paul Filliat, az Auchan Magyarország Kft. vezérigazgatójának értékelése szerint az üzleti körülményekhez képest nem mondható kudarcnak. Az áruházlánc 225 milliárd forintos bruttó forgalom mellett 7,9 milliárd forintról 7 milliárdra csökkentette veszteségét.

Mint a vezérigazgató elmondta, mivel a kiskereskedelmi ágazat összességében 2,3%-os árbevétel-csökkenéssel zárta a 2010-es évet, figyelemreméltó eredmény, hogy a forgalom megmaradt a korábbi szinten. A vásárlószám is gyakorlatilag változatlan volt.

A vezérigazgató külön sikerként értékeli, hogy év végére még a nyár elején - az árvizek miatt- bezárt miskolci hipermarket is jól teljesített. Idén azonban biztosan nem nyílik új Auchan-áruház Magyarországon, ennek okaként a recessziót és a válságadók bevezetését nevezte meg. (A vezérigazgató példaként elmondta, 2 év alatt befizetett válságadóból egy 9 ezer négyzetméteres áruházat lehetne nyitni.) A legújabb áruház nyitása a jelenlegi tervek szerint 2012-re várható, további benzinkutak indításának azonban jóval nagyobb az esélye. Várható viszont egyes termékek interneten keresztül történő árusítása - a projekt jelenleg kidolgozás alatt áll.   

Messze vannak a hipermarketek

Mint elhangzott, az áruházláncot megviseli a benzinárak növekedése, mivel tapasztalatuk szerint emiatt kevesebbet autóznak az emberek, ezt pedig a városok agglomerációjában elhelyezkedő hipermarketek is érzékelik. A vevők így egyre inkább a lakóhelyük közelében levő áruházat részesítik előnyben.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Jean-Paul Filliat elmondta: cél, hogy az lánc munkatársai személyreszabott fizetésemelést kapjanak, teljesítményük arányában. Úgy véli, hogy az Auchan bérszínvonala a versenytársakhoz képest meglehetősen jónak számít; a dolgozók közel 10%-a 10 éve van az áruházláncnál.

A sajátmárkás termékek egyre nagyobb számban vannak jelen az áruházakban, év végére várhatóan 1700 sajátmárkás termék lesz az Auchannál.

 

Címkék: