Kik hozzák meg a kkv-k pénzügyi döntéseit? A válasz megérkezett

Pénzcentrum2011. március 7. 14:02

A vállalkozók kétharmada a könyvelőtől vár tanácsot A kisvállalkozások vezetői jellemzően nem jártasak a pénzügyek területén, így könyvelőjüket tekintik a leghitelesebb forrásnak a banki kérdésekkel kapcsolatban is - derült ki a Budapest Bank felméréséből. A könyvelők főként saját tapasztalataik alapján ajánlanak banki termékeket ügyfeleiknek, ezért a bank most kifejezetten számukra dolgozott ki egy konstrukciót, amivel egyszerűen és költséghatékonyan intézhetik mind saját, mind ügyfeleik pénzügyeit.

A pénzintézet 310 könyvelőt és adószakértőt kérdezett meg saját illetve partnerei pénzügyi szokásairól. A felmérés szerint a kisvállalkozások 68%-a a könyvelőjétől vár bankügyei intézésével - például számlanyitással, hitelfelvétellel - kapcsolatos kérdésekben tanácsot, nem ritka az sem, hogy egy könyvelőiroda látja el a cég pénzügyi feladatit, végzi az átutalásokat vagy kezeli a pénztárat.

Ugyanakkor a könyvelők maguktól is szívesen segítenek ügyfeleiknek ezen a téren, hiszen saját vagyonukkal is felelnek az általuk könyvelt cégek mulasztásaiért - gyakran előfordul, hogy a késések esetén ők fizetik be az ügyfelek elmaradt adóját - tehát nekik is érdekük, hogy partnereik pénzügyei rendben legyenek.


Erdei Zsuzsa

"A könyvelő igen nagy befolyással bír ügyfelei anyagi ügyletei felett. A szoros bizalmi kapcsolat kialakulása miatt a cégek maximálisan hisznek neki, akár bankot is váltanak, ha azt tanácsolja. Partnereiknek főként saját tapasztalatuk alapján ajánlanak bankot, vagy akár konkrét számlacsomagot. Most kifejezetten a könyvelők számára alakítottunk ki egy konstrukciót, hogy egyszerűbbé és gyorsabbá tegyük saját illetve klienseik pénzügyeinek kezelését" - mondta Erdei Zsuzsa, a bank mikro-szegmensének vezetője.

A kutatásból az is kitűnt, hogy a könyvelők igen körültekintően járnak el, amikor maguknak választanak banki szolgáltatást, erre rászánják az időt, mert úgy érzik, hogy sokat spórolhatnak a bankszámla megfelelő kiválasztásán. A szolgáltatás választásánál három kulcsfontosságú tényező játszik náluk szerepet: a számlavezetés díja, az elektronikus átutalások költsége és az internetbank havidíja.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Jelenleg Magyarországon több mint 60 ezer regisztrált mérlegképes könyvelő dolgozik, a bank a fenti igényeket figyelembe véve fejlesztette ki számukra új számlacsomagját, külön figyelmet szentelve az elektronikus ügyintézés kondícióinak, hisz a könyvelők 87%-a internetbankot használ.

A Budapest Bank egyszerűvé és átláthatóvá teszi a könyvelők pénzügyeit

Címkék: