Sorra húzzák le a redőnyt a cégek

Pénzcentrum2010. augusztus 3. 14:02

Érdemben nem változott az Opten céginformációs szolgáltató statisztikáiból kiolvasható összkép a magyar gazdaság állapotával kapcsolatban. Változatlanul sok céget döntenek be a hitelezők, és maguk a cégvezetők is gyakran döntenek cégük bezárása mellett, miközben némileg kevesebb új cég alakul.

Korábban soha nem látott számban dőltek be a cégek a hitelezők kezdeményezésére júliusban: az Opten céginformációs szolgáltató 1712 ilyen esetet regisztrált. A felszámolások ezzel 29 százalékkal ugrottak meg az előző esztendő azonos időszakához viszonyítva, jócskán ráverve az első félévben feljegyzett 15 százalékos növekedésre. "A cégstatisztika alapján a magyar gazdaságnak még várnia kell a sokak által előre jelzett fordulatra" - mondta Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója. A szakember ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy a nyári hónapok ingadozásai évekre visszamenőleg igen jelentősek, ami szezonális okokkal - a bíróságok működésének rendjével - is magyarázható.

Ugyancsak rekordszámban, 1435 esetben döntöttek arról a tulajdonosok, hogy cégüket saját elhatározásukból, végelszámolással zárják be, ami 11 százalékos növekedést jelent. Ez 2 százalékkal haladja meg az első félévi átlagos növekedést. Az első hat hónap átlagával összevetve a végelszámolások számának növekedése 18 százalékos. Csorbai szerint a cégek megszűnése akár a piac megtisztulását is jelenthetné, amennyiben a végelszámolások igen jelentős része nem fordulna át felszámolásba, majd a tulajdonosok nem kezdenének azonnal új vállalkozásba.

 


Ebből a szempontból biztató lehet, hogy júliusban a cégalapítások száma éves összehasonlításban - folytatva az első félévi tendenciát - továbbra is csökkent. Míg 2009 azonos hónapjában 4352 céget alapítottak, addig idén már csak 4204-et, ami több mint 3 százalékos csökkenésnek felel meg.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az országos számok mögött régiónként eltérő tendenciák húzódnak meg - derül ki az Opten adataiból. A felszámolások száma például az év első hét hónapjában a Közép-Dunántúl és Dél-Dunántúl régióban stagnált, az Észak-Alföld régióban pedig több mint 30 százalékkal vissza is esett. A végelszámolások száma ugyanebben az időszakban mindenhol csökkent éves összevetésben, a főváros és Pest megye kivételével, ahol 27 százalékkal bővült a tulajdonosok által bezárt társaságok köre. A cégalapítások terén az ország kiegyensúlyozottabb képet mutat: az egyes statisztikai régiókban 5-15 százalékos a csökkenés 2010 első hét hónapjában.

Címkék: