Költségcsökkentés a kkv-szektorban: ingyen tippek a szakértőtől!

Pénzcentrum2010. május 3. 16:02

A magyar kis és középvállalatok sokkal rosszabb feltételekkel indulnak a nemzetközi piacok meghódítására, mint a nagyvállalatok. Piaci hátrányuk kiküszöbölésére - a már jól ismert megoldások, mint a külkereskedelmi képviselet, vagy fióktelep létesítése - az adóregisztráció jelenthet hatékony és tartós megoldást. A nemzetközi közép- és nagyvállalatok által is gyakran alkalmazott terjeszkedési mód a cégalapítás költségeihez képest akár 40%-os megtakarítást is jelenthet.

A külföldi piacokon megjelenést tervező magyar cégek a terjeszkedés költségeit és adózási vonzatait is figyelembe véve készítik elő döntéseiket. Sikerüket elsősorban a tevékenység piacképessége, átláthatósága, és a külföldi infrastruktúra költséghatékonysága határozza meg. A külpiaci megjelenés pontos formáját azonban a kapcsolatok várható intenzitásának függvényében érdemes meghatározni. Alkalmi gazdasági kapcsolatok esetén még nem indokolt a magyar társaság folyamatos külpiaci jelenléte, ebben a fázisban jellemzően áfa-mentes, eseti közösségi termékértékesítések történnek.

Rendszeressé vált, szoros gazdasági kapcsolatok esetén, amikor már a magyar társaságnak az ügyfelek folyamatos ellátása érdekében árukészletet kell fenntartania külföldön, az optimális megoldás a nemzetközi adóképviselet. A külföldi cégalapítás a legtöbb esetben csak később, a külpiaci részesedés további növelése (pl. a gyártás külföldi beindítása) érdekében válik szükségessé és indokolttá.


Ágoston Péter

A külföldi jelenlét első és harmadik fázisa már jól ismert, a nemzetközi adóképviseletben rejlő lehetőségeket azonban kevés magyar társaság használta ki eddig a külföldi piacszerzések során, pedig számos nemzetközi közép-, és nagyvállalat sikere bizonyítja e megoldás életképességét.

"Akár 40%-kal is alacsonyabbak lehetnek az adóképviseleti formában működő magyar társaság külföldi jelenlétének költségei, mint a külföldi cégalapítás költségei. A magasabb fix költséggel járó külföldi cégalapítás csak az első hídfőállások kiépítését követően válik hatékonnyá és indokolttá."- mutatott rá Ágoston Péter, az RSM DTM Hungary Zrt. tanácsadója.

Nem biztos, hogy céget is kell alapítani külföldön!

Az adóképviselet a magyar társaságok számára a külföldi irodák, alkalmazottak és céges eszközök fenntartási költségeitől mentes körülmények között biztosítja a külföldi versenytársaknál olcsóbb és emiatt hatékonyabb működés feltételeit. "A magyar társaság külföldi adóképviseletének költségei, az alvállalkozók és az adóképviselő díjai - amelyek 2010-től Áfa mentesek -, a külföldi cégalapítás költségeihez képest számottevően kedvezőbbek lehetnek"- emelte ki az előnyöket Ágoston Péter.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Amennyiben a magyar cég külföldi tevékenysége megoldható külföldön dolgozó alkalmazottak nélkül - tehát csak alvállalkozók közreműködésével -, illetve az adott tevékenység végzését a jogszabályok nem kötik cégalapításhoz, a magyar társaság külföldi adókötelezettségeit a megbízott adóképviselő teljesíti. A külföldi értékesítéssel kapcsolatos feladatokat az itthoni munkavállalók végzik, a szállítmányozás, a vámkezelés pedig a külföldi alvállalkozók feladata. A magyar cég a külföldi forgalma után is Magyarországon fizeti meg a társasági adót, külföldön csak az áfát kell megfizetnie. Az adóképviselet hosszú ideig életképes alternatívája a cégalapításnak: onnantól kezdve, hogy a magyar társaságnak külföldi készletekre van szüksége, egészen addig, ameddig a cégalapítás nem feltétlenül indokolt. Ez a megoldás költséghatékony, rugalmas és átlátható kereteket képes biztosítani külföldön.

1 Az Egyesült Királyságban a társasági adókulcsok sávosan növekszenek, a sávhatárok 300.000 GBP és 1.500.000 GBP
2 Franciaországban 7.630.000 EUR forgalom alatt, illetve további feltételek esetén alkalmazható az alacsonyabb adókulcs
3 Görögországban az alacsonyabb adókulcsot szövetkezetek és polgári jogi társulások alkalmazhatják
4 A holland társasági adókulcsok sávosan növekszenek, a sávhatárok 40.000 EUR és 200.000 EUR
5 Írországban a tevékenység fajtájától függ az alkalmazandó társasági adókulcs
6 Máltában a széleskörű adó visszatérítési lehetőségek miatt a tényleges társasági adóteher sokszor alacsonyabb, mint 35%
7 Németországban a társaságok tartományi adót is kötelesek fizetni társasági bevételeik után - ezt nem tartalmazza a 15%-os kulcs
8 Oroszországban a 24%-os adókulcs már tartalmazza az állami és a szövetségi adóterheket is
9 Portugáliában 149.650 EUR alatt választható az alacsonyabb társasági adókulcs
10 Spanyolországban 8.000.000 EUR éves forgalom alatt, illetve egyéb feltételekkel alacsonyabb adókulcs is alkalmazható
11 Svájcban a tényleges adókulcs három részből adódik össze: szövetségi, kantoni és közösségi adók összegeként. A megadott 25%-os kulcs Genfre vonatkozik

Korábban: Generációváltás előtt a magyar vállalkozói szféra! Mire készüljenek az ifjú titánok?

Címkék: