Az unalom fővárosa lesz Európa?

Pénzcentrum2010. február 8. 15:02

Haldoklik Európában az éjszakai élet, legalábbis Párizsban és Amszterdamban már hangosan panaszkodnak a zenészek, szórakozóhely tulajdonosok a korlátozott nyitvatartási idő, a megemelkedett bérleti díjak és a szigorúbb rendőri fellépések miatt, melyek mind hátrányosan érintik az iparágat.

Néhány hete a párizsi zenészek, szállásadók, és szórakozóhely tulajdonosok petíciót nyújtottak át a város főpolgármesterének, melyet több mint 14 ezren írtak alá, azt kérve a végrehajtó hatalomtól, hogy legyenek rájuk is tekintettel, mikor az éjszakai hangoskodás miatt panaszt emelő lakók bejelentéseit elbírálják.

A francia Le Monde napilap egyenesen az Unalom európai fővárosának titulálta Párizst. Persze nem a francia főváros az egyedüli hasonló problémával küzdő város: többek között Amszterdam is aggódik az éjszakai élet kilátásai miatt.

Tavaly a holland fővárosban egy civil szervezet, az Ai!Amsterdam egy kiáltványt adott ki, amely úgymond a városvezetés intézkedései ellen protestáló vendéglátósok litániája lett. Az elmúlt években ugyanis több kocsmát megbírságoltak többek között olyanokért, hogy a vendégek a teraszon nem ülve, hanem állva fogyasztják italukat, de az erősen megkurtított nyitvatartási idő sem kedvez a vendéglátóhelyek forgalmának. A törvényhozók ezen felül azt is fontolgatják, hogy a teraszok fűtését is megtiltják.

Amszterdam híres piros lámpás negyedére is rájár a rúd, miután a helyi hatóságok próbálják keresztülvinni akaratukat, és kiszorítani a prostituáltakat a belvárosból. Az Ai!Amsterdam attól tart, hogy ezek után a negyedből egy sima, unalmas shopping-negyed lesz, amely este 9 óra után üresen tátong majd.

Persze érthető valahol a hatóságok hozzáállása is, hiszen a fiatalkori alkoholfogyasztás, a vandalizmus, az erőszak, illetve az utcai szemetelés, sőt ürítés mindenütt problémát okoz, Prágában például a brit legénybúcsú csoportokat szerették volna hatóságilag kitiltani. Azonban a problémák ilyen formában, egész pontosan a vendéglátóipar elsorvasztása árán történő megoldása nem biztos, hogy helyes lépés, hiszen számos munkahely megszűnésével fenyeget.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mivel az éjszakai élet meghatározó egy városról alkotott kép kialakításában, az európai városok mindegyike igyekszik visszavagdosni a "vadhajtásokat", Londonban például tucatnyi térfigyelő-kamerát szereltek fel a szórakozóhelyek körül, hogy a tivornyázókat közelről szemmel tarthassák a rendőrök.

Mivel az éjszakai élet meglehetősen nagy bevételi forrást jelent az önkormányzatok számára is, nem véletlen, hogy mindenütt igyekeznek szorosan fogni a gyeplőt, és biztonságossá tenni az utcákat, és szórakozóhelyeket. Azonban a közbiztonság túlzottan bürokratikus formában való fenntartása sok fiatalt eltántorít a szórakozástól. Egy erős rendőri jelenlét legalábbis biztosan.

Címkék:
szemetelés,