A Tesco meglepő húzása: ez a pénztárosok sorsa

Pénzcentrum2009. október 22. 16:58

Radikális újdonsággal rukkolt elő a Tesco: Angliában megnyílt az első olyan áruházuk, ahol önkiszolgáló vonalkód-ellenőrzés történik, ezért gyakorlatilag nincs szükség pénztárosokra.

Meglepő újdonsággal várja vásárlóit egy, a napokban nyílt Northampton-i Tesco áruház. A boltban gyakorlatilag nincsenek pénztárosok, önkiszolgáló vonalkód-ellenőrzés számlázza a vevők által vásárolt termékeket. Öt pultot egyetlen áruházi dolgozó felügyel.


Fotó: thisismoney.co.uk


Az áruházlánc szerint az automatizmus hatékonyabbá teszi, és jelentősen gyorsítja a vásárlást. A rendszer ellenzői azonban attól tartanak, hogy az új mechanizmus elterjedésével munkahelyek százai kerülhetnek veszélybe.

Európa-szerte már több boltban is működik hasonló rendszer, de a Tesco -mint a legtöbb üzlettel rendelkező brit üzletlánc, és a világ egyik legnagyobb kiskereskedelmi hálózata- most először próbálkozik ilyennel.

 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)


A Tesco ugyanakkor nem tervezi, hogy a közeljövőben több hasonló üzletet nyitna. Az automatikus kasszák egyfajta próbaüzemben működnek, és belátható időn belül nem létesítenek hasonlókat -legalábbis a hipermarketekben mindenképp maradnak a pénztárosok. Sőt -ahogy egy szóvivő fogalmazott- a leépítésekkel szemben idén csak Nagy-Britanniában mintegy 11 ezer új állást létesített az áruházlánc.

Címkék: