Nyiss boltot, jóval könnyebb lesz!

Pénzcentrum2009. augusztus 7. 09:17

Komolyan lazítana a kormány a kereskedelmi tevékenység szabályozásán a jövőben - néhány fontos kivételtől eltekintve -, egy bolt indítását elég lesz bejelenteni az illetékes jegyzőnek, s nem kell megvárni az engedélyét, mivel az engedélyezési joga megszűnik.

A kormány várhatóan utolsó augusztusi ülésén tárgyalja a kereskedelmi és piaci tevékenységekről szóló új rendeletek tervezetét, amit a kabinet az uniós jogharmonizáció miatt kénytelen meglépni.

Az új jogszabály értelmében megszűnik a helyi jegyzők engedélyezési joga egy bolt indítása esetén, mindössze bejelentési kötelezettségük lesz a leendő kereskedőknek - olvasható a gazdasági tárca előterjesztésben.

A módosítással az állam megszabadul évi 25-30 ezer engedélyezési eljárástól, a leendő bolttulajdonosok pedig időt nyernek és spórolnak az illetéken. Ma egy boltalapítási engedély elbírálása minimum 30 nap - már ha nincs szükség további hatósági engedélyekre.

Az új szabályozás szerint csak ott marad fent a működésiengedély-kötelezettség, ahol azt élelmiszer-egészségügyi és biztonsági körülmények indokolják. Így például a nyers hús forgalmazásával is foglalkozó boltok kénytelenek lesznek működési engedélyt kérni, de a feldolgozott hústermékekre már nem vonatkozik a kötelezettség.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Továbbra is csakis engedéllyel forgalmazhatóak a dohánytermékek, a gyógyszerek, a veszélyes vegyi, illetve tűzveszélyes anyagok.
A javaslat szerint engedélyköteles maradna az autó-, fegyver- és a tűzveszélyes anyagok kereskedelme, illetve a vendéglátó-ipari termékek kereskedelme, kivéve a büfékben és a rendezvényszervezők által értékesített termékeket. Nem változnak a szeszes italok, a vegyi áruk és a szexuális termékek forgalmazásáról rendelkező részletszabályok sem.

Címkék: