Mentőövre szorul a hazai turizmus is

Magyar Hírlap2009. július 20. 08:47

Kormányzati segélyprogram kidolgozását sürgeti a hazai turizmus megsegítésére több szakmai szervezet is, mivel évek óta drámai piacvesztés jellemzi az ágazatot.

Hazánkban tavaly jelentősen csökkent az eltöltött külföldi vendégéjszakák száma, és a kereskedelmi szálláshelyek bevétele, miután Magyarország egyre inkább kiszorul az igényesebb utazók menetrendjéből.

Herkó László, a Magyar Turisztikai Egyesület Budapesti Tagozatának elnöke szerint az ágazat valódi teljesítményét a külföldi beutazó forgalom mutatja, amely az elmúlt években drasztikusan csökkent, miközben a nemzetközi turizmus szárnyalt.

Ezért a szakértő az elhibázott turizmuspolitikát okolja, valamint az elmaradt beruházásokat, hiszen mint mondja, se gyorsvasúttal, se nemzetközi hajókikötővel, se több ezer fős konferenciateremmel nem rendelkezünk. Emellett a pályázatoknál jelentkező anomáliákra is felhívja a figyelmet.

A Matur szerint a válság hatásának enyhítésére ezért kormányzati beavatkozásra van szükség, akár patrióta turizmuspolitika kidolgozására is.

Címkék: