Fejlesztés: 4,7 milliárd a Városligetnek

Pénzcentrum2009. június 24. 12:32

A mai napon elhelyezték "A Városliget kapuja" elnevezésű projekt alapkövét. A beruházás során megújul a műjégpálya fogadóépülete, valamint újjáépítik a II. világháborúban lebombázott épületszárnyat is. A 4,7 milliárd forintos fejlesztést több mint 3 milliárd forinttal támogatja az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alapja.

A műemléki védettség alatt álló Városligeti Műjégpálya elhelyezkedéséből adódóan a Városliget kapuja, a Ligetbe érkező turisták és kikapcsolódni vágyók potenciális kiszolgáló és fogadó intézménye. Ezt a szerepet azonban jelenlegi műszaki állapotában nem tudja betölteni. A tavaszi-nyári-őszi időszakban a pályatest műszaki ellehetetlenülése miatt a tómeder-rész nem tölthető fel vízzel, az épület pedig elhasznált állapotú. A kormány 2008 novemberében döntött a Városligeti Műjégpálya és a hozzá tartozó épületegyüttes rekonstrukciójának kiemelt projektként való támogatásáról.
Az Európai Unió által támogatott beruházás során a komplexum múltjához és hírnevéhez méltó környezetet alakítanak ki az érdeklődők számára, így a jégpálya hagyományai nemcsak továbbélnek, de kibővített funkciókkal is várják majd a látogatókat.

A megújult műjégpálya várhatóan számos korcsolyasporttal kapcsolatos világversenyt vonz Budapestre. Télen egy 180x67 m-es jégpálya és egy 60x30 m-es hokipálya várja majd a korcsolyázni vágyókat, nyáron pedig közel 17 ezer négyzetméteres vízfelületen kínál szórakozási lehetőséget a vízzel feltölthető tómeder. Így újjáéledhet a városligeti csónakázás hagyománya és kibővülhet a tóhoz kötődő kulturális lehetőségek köre is. Ehhez kapcsolódóan 6x6 m-es raszterben térszínpad épül és új korszerű pályavilágítást is kap a műjég. A felújítás befejezése után mobil szoborkiállítás és számos kulturális program várja majd az érdeklődőket az új vízi-színpadon, emellett a felújított épületben egy 212 négyzetméteres turisztikai- és kulturális központot is kialakítanak.

A főépület és az újraépülő épülettömb októbertől-márciusig a korcsolyapálya infrastrukturális hátterét, áprilistól szeptemberig pedig a csónakázás, vendéglátás, kiállítás és egyéb kulturális rendezvények működési feltételeit biztosítja. A főépületben — többek között — információszolgálatot, interaktív turisztikai bemutatókat, mosdókat, egészségügyi helyiségeket, előadó-, rendezvény- és tanácskozótermet, valamint vendéglátó és orvosi helyiségeket alakítanak ki. Az új épületben fogadóközpont létesül.

A beruházásnak köszönhetően várhatóan 23 új munkahely jön létre, emellett a fejlesztést követően 2012-re a korcsolyázók száma 21 százalékkal, a jelenlegi 380 ezer főről 460 ezer főre nőhet, a turisztikai és kulturális központ forgalma pedig az első évben 120 ezer fő lehet majd.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A főváros kiemelkedő történelmi környezetének látogatottsága emelkedik, a kiemelt terület turisztikai kiszolgálásának minősége ugrásszerűen javul. A megnövekedő turisztikai forgalom miatt a Liget egyéb intézményei is jelentős forgalomnövekedésre számíthatnak. A projekt megvalósulásával biztosítottá válik a világon egyedülálló környezetben fekvő, a főváros egyik idegenforgalmi attrakcióját jelentő nyitott jégpálya biztonságos és hosszú távú működése.

Címkék:
városliget projekt,