Mi lesz a kelet-európai sörgyárakkal?

Pénzcentrum2009. június 18. 13:03

Hétfőn a holland sörgyár, a Heineken jelentette be, hogy két csehországi egységét bezárja, nem sokkal azután, hogy a belga konszern, az Anheuser-Busch is 11 gyárának értékesítéséről döntött.

Hamarosan néhány országban bizony keserű íz fut majd össze az emberek szájában sörkortyolgatás közben, főleg ha az a sör a Heineken, vagy a Anheuser-Busch házából származik. A csehek két Heineken gyár miatt aggódhatnak, miután a cég - egy piackutatásra, illetve felmérésre hivatkozva - úgy döntött, hogy infrastrukturális, és technikai feltételek hiányossága miatt bezárja azokat.

A világ legnagyobb sörfőzdéje, az Anheuser-Busch adósságainak törlesztése miatt kényszerül 11 gyáregységétől megválni Kelet-Európában. Egy belga lap, a Le Soir szerint már érdeklődők is akadnak, köztük a Heineken és a SAB Miller is.

A konszern reményei szerint az eladásokból legalább 1,4 milliárd eurónyi bevételre tesz szert. Az értékesítésre kijelölt gyárakban - Horvátországban, Romániában, Csehországban, Montenegróban, Bulgáriában, Szerbiában és hazánkban - egyébként közel 6000 ember dolgozik, akiket a lépés kellemetlenül érinthet.

Címkék: