Magyarországon adják a legkevesebbet a tejért

Magyar Hírlap2009. május 26. 10:47

Drasztikusan, harmincegy százalékkal csökkent a tej felvásárlási ára hazánkban. Az Állattenyésztési Kutatóintézet szerint az egész világon hazánkban fizetnek a legkevesebbet egy liter tejért.

Áprilisban 55-61 forint között mozgott a tej literenkénti felvásárlási ára. Az átlagár márciushoz képest 2, tavaly áprilishoz képest viszont 31 százalékkal csökkent. Amennyiben ez így marad, felére csökkenhet a tejtermelés és az ágazatban ötven százalékos leépítésre is lehet számítani, a tartósan hatvan forint alatti felvásárlási árat ugyanis nem tudják tartani a termelők. Az Állattenyésztési Kutatóintézet szerint az egész világon hazánkban fizetnek a legkevesebbet egy liter tejért.

"Hetven forint körüli egy liter tej önköltsége, igaz, erre a gazdák nyolc-tíz forint kvótatámogatást is kapnak. Azonban ezzel is csak nullszaldósra tudják kihozni a költségeiket" - mondta a Magyar Hírlapnak kovács László, a Tej Terméktanács elnöke.

A gazdák elkezdték eladni a teheneiket, a gyengén tejelőket pedig leselejtezik. A magyar piacon megjelentek a tőkeerős olasz, orosz és ukrán felvásárlók, akik örömmel veszik át a jól tejelő marhákat, a vemhes üszőket és ezrével viszik őket külföldre. Ha a tendencia nem áll meg, félő, hogy Magyarország kénytelen lesz importból fedezni a tejszükségleteit.

Címkék:
tejtermelés,