Nem csak a sertésinfluenza nehezíti a húsosok dolgát

Pénzcentrum2009. május 12. 08:32

Egyelőre megúszták az új influenza miatti pánikot a hazai sertéstenyésztők, illetve a húsipar, az év eleje óta érkező forgalomcsökkenési jelzések inkább a gazdasági válság hatását mutatják.

A sertéshúst feldolgozó cégek jelenleg kettős nyomás alatt vannak: a legnagyobb költséget jelentő hazai élősertés-árak ma némiképp meghaladják az európai átlagot, az esetleg felhasznált import sertéshúst és a csomagolóanyagokat megdrágította a forint árfolyama.

Az átadási árakban azonban ezt nem feltétlenül tudják érvényesíteni, és már érződik, hogy a kereskedelmi láncok készülnek a tervezett áfaemelésre, próbálják leszorítani az árakat.

Az Európai Bizottság prognózisa szerint az élősertés-árak 5-10 százalék közötti emelkedése a második negyedévben is folytatódik - ezt némiképp kompenzálhatja a forint árfolyamának esetleges további erősödése.

További árengedményeket nem tudnak tenni a húsipari cégek, mivel gyakorta a túlélésükért küzdenek, helyzetüket pedig tovább nehezíti, hogy alig jutnak banki finanszírozási forrásokhoz. Az agrártárca és a Magyar Fejlesztési Bank által kidolgozott, a kormány jóváhagyására váró, 30 milliárd forintos keretű bankgarancia-program több vállalatot is kisegíthetne nehéz helyzetéből, de az érdekvédelmi szervezetek szerint minél később lesz elérhető, annál kevesebb olyan cég lesz, amelyik még igényelhetné.

Címkék:
sertésinfluenza,