Bedőlhetnek a magyar tévécsatornák

Pénzcentrum2009. április 29. 08:47

Pangás követheti az elmúlt évek pezsgését a hazai televíziós piacon. 2004 óta csaknem a duplájára, nyolcvan fölé nőtt a magyar nyelvű adók száma, a következő években akár jelentős csatornakihalás is bekövetkezhet.

Szorongatja a válság a csatornák üzemeltetőit. A gyenge forint, a drágább finanszírozás, a tévénézők kiújult spórolási hajlama jelentős mértékben fokozta a műsorterjesztőkre, például a kábelcégekre nehezedő költségnyomást, ez előbb-utóbb a műsorszolgáltatókra is kihat.

Különösen a kisebb, tőkével gyengén ellátott, egycsatornás tévétársaságok kerülhetnek nehéz helyzetbe. Őket ugyanis könnyebben szedik ki a kínálatukból a műsorterjesztők, és a gazdasági környezet romlását is jobban megérzik.

A mai szabályozási környezet sem segíti a piaci szereplőket. A cégek átláthatatlannak tartják az előírások, kvóták és szabályok rendszerét, és rendkívül magasnak érzik a műsor-szolgáltatási díjat is. Hogy az elégedetlenség milyen méreteket öltött, jelzi, hogy újabb csatorna közölte: törölteti magát az ORTT nyilvántartásából.

A műsorterjesztők kínálatából történő kiesés azonban a műsordíjak elmaradásán keresztül igen komoly érvágást jelenthet a "műsorosok" többsége számára. A tematikus csatornák nagy része ugyanis a műsordíjbevételből él, a reklámból befolyó összeg csak kiegészítő jellegű.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ugyanakkor kérdés, hogy mit szólnak ehhez a nézők, akik a válság miatt egyre több idő töltenek a képernyő előtt.

Címkék: