Hova tűntek a bábolnai milliárdok?

Magyar Nemzet2009. április 22. 09:00

Oszkó Péter pénzügyminiszter a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok csőd közeli helyzetét kezelő program elkészítését ígérte április végére. A ménesbirtok egyre csak növeli a veszteségét, miközben sok száz millió forint tűnt el kézen-közön.

Tegnap az országgyűlésben Medgyasszay László KDNP-s képviselő napirend előtti felszólalásában szólította fel az új kormányt, hogy haladéktalanul állítsa le a ménesbirtok "tudatosnak tűnő tönkretételét". Medgyasszay szerint egy éve indult meg az utolsó roham a lezüllesztett Bábolna Zrt. megsemmisítésére.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő tavaly áprilisban kezdeményezte a cég felszámolását, amelynek véghezvitele után eladták a Bábolna Zrt. által használt több ezer hektárnyi állami tulajdonban levő termőföldet.

Az elmúlt bő tíz évben 25 milliárd forintnyi állami forrást költöttek az egykor a hazai mezőgazdaság zászlóshajójának számító Bábolna talpon maradására, a pénzek nagyrészt azonban "eltűntek", és újabb tartozások halmozódtak fel. Az Állami Számvevőszék 2006 tavaszán összesen 17,9 milliárd forintos vagyonvesztést tárt fel a vállalatnál, két gazdaságánál pedig további 5,9 milliárdos "indokolatlan veszteséget" mutatott ki.

A 2001-ben leválasztott Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft alapvető feladata a nemzeti kulturális örökség részét képező kastélyegyüttes, ménesudvar és lóállomány megőrzése. A cég 3 milliárdos ingatlanjaira jelenleg banki jelzálog van bejegyezve, elzálogosították az épületeket. A CIB Bank 340 millió forintos hitele május végén jár le, a bank az összes értékesebb ingatlant megszerezheti. A Raiffeisen Bank által nyújtott 126 millió forintos hitel pedig már lejárt, és csak a pénzintézet jóindulatán múlik, hogy nem érvényesíti jelzálogjogát.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Oszkó Péter pénzügyminiszter arról számolt be, hogy az MNV-nek április végére válságkezelő programot kell készítenie, ami reményei szerint megoldja a ménesbirtok helyzetét.

Címkék: