Milliós bukás volt a budapesti AC/DC-koncert

Világgazdaság2009. március 26. 09:00

A látszat ellenére a koncertszervezőket is komolyan érinti a gazdasági válság: hiába tartottak a héten két teltházas koncertet is a Budapest Sportarénában, a gyenge forint miatt hatalmas veszteséget könyvelhetnek el.

A szervezők különösen ki vannak szolgáltatva az árfolyamváltozásnak, mert a koncertek költségeinek 70 százalékát külföldi devizában határozták meg (a fellépő díja, bérleti díj, szervezési költségek). A fellépők gázsiját a szerződéskötéskor dollárban határozzák meg, ha azonban gyengül a hazai deviza, akkor ez az adott összeg egyre több magyar forintjába kerül a szervezőknek.

Borsos László, az egyik legnagyobb szervező cég, a LiveNation Hungary Kft. vezetője szerint csupán a hétfői AC/DC-koncert esetében milliós nagyságrendű veszteségük származott az ősz óta gyengülő forint miatt. Azt pedig még nem tudják, hogy az április közepi Mamma Mia musicaleknél mennyi káruk lesz ugyanilyen okokból - ez majd az árfolyamok alakulásából derül ki.

"Amikor a tegnapelőtt koncertet adó Pinkkel megállapodtunk, akkor még 160 forint volt a dollár, most, amikor ki kell fizetnünk, 220 felett jár. Százezer dolláronként közel nyolcmillió forintos többletköltséget okoz nekünk a forintgyengülés" - mondta Brády Márton, a másik nagy szervező, a Showtime Budapest Kft. ügyvezető igazgatója.

Ezt a mostani rendezvény esetében saját veszteségként könyvelte el a cég, azonban a jövőbeli koncerteknél már kénytelenek lesznek az áraikban is érvényesíteni a többletköltségeket. Akár 20-25 százalékkal is drágulhatnak a jegyek, amennyiben huzamosabb ideig ilyen árfolyamok lesznek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ugyanakkor az igazi húzónevek - Madonna, AC/DC, Depeche Mode - koncertjeire a válság ellenére is rögvest elkapkodják a jegyeket a rajongók, azonban a nem a szűkebb mainstreambe tartozó produkciók esetén jóval többet kell dolgozniuk, hogy megtöltsék a helyszíneket.

Címkék: