Biogáz lesz a McDonald's-maradékokból!

Pénzcentrum2009. február 10. 16:15

Biogáz készül a McDonald's éttermekben keletkező élelmiszerhulladékból és a nem értékesített selejtből. A tálcákon hagyott ételmaradékot a teljes körű szelektív hulladékkezelésnek köszönhetően hasznosítja újra a vállalat.

A budapesti és környékbeli éttermektől éves szinten 117 tonnányi élelmiszerhulladékot vesz át az arra jogosult begyűjtő cég, a Biofilter Kft. Az ételmaradékot előkezelést követően a Fővárosi Csatornázási Művek Soroksári úti biogáz-telepére szállítják, ahol környezetbarát energiaként, biogázként hasznosítják.

Bár a lakossági felhasználás szempontjából elenyésző mennyiségről van szó, a környezet védelme szempontjából mégis fontos, hogy a budapesti és környékbeli McDonald's éttermekben évente keletkező 117 tonna élelmiszerhulladék nem a szeméttelepekre, illetve a csatornákba kerül, hanem bioenergiaként újrahasznosul. A Fővárosi Csatornázási Művek pesterzsébeti telepére szállított hulladékból biogázt termel az üzem, amelyet a telep belső technológiai épületeinek fűtéséhez használnak fel.

Az ételmaradékot és az élelmiszer selejtet az arra jogosult begyűjtők szállítják el az éttermekből, majd az előkezelést követően a Fővárosi Csatornázási Művek Soroksári úti biogáz-telepére viszik, ahol a hulladék környezetbarát energiaként hasznosul.

A McDonald´s a klímaváltozás elleni küzdelemhez használt sütőolaja újrahasznosításával is hozzájárul. Magyarországon, a hálózat közel 100 éttermében évente 715 tonna elhasználódott olaj termelődik sütés közben. Mivel hazánkban a jövedéki adószabályok miatt a McDonald's beszállítói nem tankolhatnak bio üzemanyagot, az éttermekben keletkezett sütőolajat összegyűjtik, és Ausztriába szállítják. Itt biodízelt gyártanak belőle, ezáltal újra visszaforgatják a McDonald's folyamataiba anélkül, hogy új erőforrásokat vonnának el a természetből. A magyarországi éttermekben keletkező használt sütőolaj üzemanyagként felhasználva évi 1 500 tonna szén-dioxid megspórolását teszi lehetővé. Ez megegyezik 975 hektár erdő éves szén-dioxid-megkötő képességével.

Címkék:
biodízel,