Négyből három magyar nem megy nyaralni idén: így kerülhetik el mégis a kiégést

Pénzcentrum2022. július 22. 13:45

A nyár a feltöltődés és rekreáció ideje, azonban a magyarok kétharmada nem engedheti meg magának, hogy nyaralni menjen. Skultéti-Szabó Katalin, klinikai szakpszichológus szerint nem is feltétlenül az utazás, hanem az együtt eltöltött minőségi idő a lényeg.

A szakértő szerint évek óta egy nehéz, szorongással teli időszakban élünk. Először a koronavírus írta át a mindennapjainkat, aztán jött a szomszédunkban zajló orosz-ukrán háború és a jelenlegi világgazdasági helyzet. Arról, hogyan töltődhet fel, aki idén nem jut el nyaralni, az RTL Reggeli című műsorában beszélt.

A nyári kikapcsolódás, utazás, feltöltődés a legtöbb magyar számára természetes és a mentális egészség szempontjából is fontos. Viszont ahogy arról korábban beszámoltunk, a lakosság egészét tekintve a magyarok 38,8 százaléka nem engedhet meg magának anyagilag egyetlen hét utazás, nyaralást sem egy évben 2020-as adat szerint. Vagyis 10-ből csaknem 4 magyarnak csak vágyálom az, amit sokan az életük elengedhetetlen részének tartanak, és mentális egészség szempontból is kiemelten fontos lenne. Az elmúlt évtizedben viszont pozitív, csökkenő tendenciát figyelhettünk meg, hiszen 2011-ben még 66,3 százalék volt azok aránya, akik anyagi okokból nem tudtak utazni.

Ha mélyebben is megvizsgáljuk a statisztikákat, akkor kitűnik, hogy az egyedül élő idősek közül 57,2 százalék nem engedheti meg az egyhetes nyári utazást sem, azokban a háztartásokban pedig, ahol ketten élnek, és legalább egyikük elhagyta a nyugdíjkorhatárt, 44 százalék az arány. Az Eurostat azt is közli, hogy a medián jövedelemnek - mely 2020-ban bruttó 320 582 forint volt - 60 százaléka (nettóban körülbelül 128 ezer forint) alatt keresők közül mennyien nem tehették meg, hogy elutazzanak egy hétre valahová. Magyarországon 72,8 százalékuk ezt nem engedhette meg magának:

 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

Címkék:
egészség, utazás, nyaralás, magyar, magyarok, kiégés, mentális, mentális egészség,