Trükköznek a fogyasztással az autógyártók? Tisztul a kép, itt a hivatalos mérés

Pénzcentrum2020. július 26. 13:02

A vizsgált modellek kompjútereinek csupán harmada mutatta pontosan a fogyasztást az ADAC vizsgálata szerint. A német autóklub azt akarta megtudni, mennyire bízhatunk a fedélzeti számítógépekben, elég felemás a kép.

80 autót vizsgált meg a német autóklub, hogy kiderüljön, mennyire pontosan mondja meg a kompjúter az üzemanyagfogasztást. Hiszen minden sofőr tudni szeretné, pontosan mikor kell majd megállnia tankolni (elektromos autók esetében tölteni). Az ADAC szerint ugyanakkor sok esetben a fedélzeti számítógép pontatlanul számol, sokszor kevesebbet, vagy többet mutat, mint az autó valós fogyasztása 100 kilométeren.

A teszten kiderült, hogy hat jármű tizedre pontosan képes megmondani az üzemanyagfogyasztást. Ezek a modellek a következők: Kia Xceed 1.4 T-GDI, Mercedes B 250e, Mercedes A 200d, Opel Corsa 1.2 DI Turbo, Range Rover Evoque D150 és VW Polo GTI. További 19 jármű fedélzeti számítógépe kevesebb, mint 2 százalékkal (kb. 0,1 literrel) tért el a valóságtól. A németek még elfogadhatónak tartották, ha a rendszer maximum 5 százalékot (nagyjából 0,3 litert) téved.

Autót vennél? Keress hozzá finanszírozást kalkulátorunkban!

Téved, de nem úgy, mint hinnéd!

Még a szakértők is meglepődtek, amikor kiderült, hogy a fedélzeti számítógépek java még többet is mutat, mint amennyi a valós fogyasztás volt. A 64 hagyományos motorral szerelt autóból, amit vizsgáltak (a többi elektromos volt) 13-nak is többet mutatott a számítógépe. A legnagyobb eltérést az Audi Q2 35 TDI quattro esetében mérték: mialatt a fedélzeti számítógép 6,6 literes fogasztást mutatott a teszten, az ADAC mérései ennél jóval kevesebbet mutattak, 0,8 liter volt az eltérés, a valóság tehát 13,8 százalékkal kevesebb, mint a gép által mutatott adat.

A benzinesek között a BMW X5 xDrive 45e tévedte a legnagyobbat: a szakértők 9,4 százalékos eltérést mutattak ki, ennyivel evett kevesebbet a BMW, mint amennyit a kompjúter mutatott.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az összes mérési eredményről készült táblázatot az ADAC honlapján találod.

Címkék:
utazás, fogyasztás, adac, autók, bmw x5,