Értékes irat lapul a magyarok zsebében: szinte az egész világon elfogadják

Pénzcentrum2020. június 13. 13:00

Kevés felszabadítóbb dolog van az utazásnál, ám ezt nem élvezheti mindenki ugyanolyanon mértékben. Egyes útlevelek ugyanis jóval nagyobb szabadságot nyújtanak másoknál. A magyar útlevél például a 10. helyen áll el a jelenlegi világranglistán, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy az irat birtokában 182 célállomásra lehet elutazni vele vízumkötelesség nélkül.

A világ országainak útlevelei különböző szintű szabadságot nyújtanak az állampolgároknak. A Henley&Partners tanácsadó cég évente többször is kiadja friss útlevél indexének eredményeit, melyben bemutatják a legerősebb, illetve leggyengébb útleveleket. Magyarország a legfrissebb lista 10. helyén helyezkedik el, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a magyarok a dokumentum birtokában 182 célállomásra utazhatnak vízummentesen.

A régióból Ausztria az ötödik helyen áll 187 desztinációval, Csehország a nyolcadik 184-gyel, Szlovákia és Lengyelország pedig pont utánunk következik, nekik 181 országba nem kell vízum.

Az összesített ranglista élén egyébként Japán végzett, az ottani állampolgárok ugyanis 191 országba utazhatnak vízummentesen, csak a japán útlevéllel a zsebükben. A dobogó második fokán Szingapúr futott be (190), míg a harmadik helyen holtversenyben Németország és Dél-Korea végzett (189).

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az index legalján a világ leginstabilabb, illetve kifejezetten polgárháborús országai állnak: Pakisztán (32), Szíria (29), Irak (28), Afganisztán (26). Nekik szinte mindenhol kell vízumot igényelniük.

Címkék:
utazás, útlevél, vízum, magyarok, szingapúr, afganisztán,