Pörögnek a hazai szállodák: ennyibe kerül egy szoba

Népszava2013. december 5. 09:01

Októberben 5,9 százalékkal több vendég 4,6 százalékkal több vendégéjszakát töltött a kereskedelmi szálláshelyeken, mint egy évvel korábban - írja a Központi Statisztikai Hivatalra (KSH) hivatkozva a Népszava.

Az év első tíz hónapjában 5,3 százalékkal nőtt a vendégek és 4,4 százalékkal a vendégéjszakák száma a múlt év azonos időszakához képest. A kereskedelmi szálláshelyek belföldivendég-forgalmának 78 százalékát fogadó szállodákban a vendégéjszakák száma 9,7 százalékkal emelkedett.

A szállodák szobakihasználtsága októberben 53 százalékos volt, 0,7 százalékponttal javult az egy évvel korábbival összehasonlítva. A négy- és ötcsillagos szállodákban 64, illetve 69 százalékos volt a telitettség, a gyógyszállodákban 65 százalékos volt a kapacitás lekötöttsége.

Októberben a kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 15 531 forint, az egy kiadható szállodai szobára jutó árbevétel 8206 forint volt. A kereskedelmi szálláshelyek összes folyó áron számított árbevétele 4,9 százalékkal magasabb volt, mint tavaly ilyenkor.

 

Címkék:
utazás, turizmus, vendéglátás,