Na, ki a legboldogtalanabb a világon?

Pénzcentrum2013. augusztus 6. 18:32

0-10 skálán 4,7 pontra értékelik átlagosan a magyarok, mennyire elégedettek az életükkel. Ez az érték az OECD országok között a legalacsonyabb, rosszabb annál is, ahogy a görögök érzik magukat.

Az OECD felmérése szerint az országok átlagában az elégedettség 0-10-es skálán 6,6 pont. A mutató szubjektív, de a kérdésfelvetés során nem csupán a jelen helyzet megítélésére, hanem a válaszadók életének alakulásával kapcsolatos általános érzésre voltak kíváncsiak. Egyben a válaszok reflektálnak arra, mely körülmények és feltételek fontosak az embereknek általános jó közérzetük kialakulásához.

A sor végén, vagyis a legkevésbé elégedettek sorában a válság által erősebben megütött országok állnak, itt találjuk Portugáliát és Görögországot például, illetve a sor végén Magyarországot. A legelégedettebbek sorában főként északi országok szerepelnek, első helyen Svájc áll.

A sorrend más felmérések fényében nem meglepő. Az Ipsos tavalyi felmérése például azt mutatta, a magyarok között van a legkevesebb "nagyon boldog" ember, mindössze 6%, míg például az USA-ban ez az érték nagyjából 27%, Mexikóban 40% feletti volt, a legtöbb boldog ember pedig Indonéziában volt; láthatóan nem a leggazdagabb országok lakói mutatkoztak legboldogabbnak. Jellemző, hogy a hangulati felmérésekben Magyarország hátul szerepel.

Az elégedettség relatív értékei az OECD országokban:

Klikk a képre!


Az elégedettséget a válaszadók csoportosítása szerint is vizsgálták. Ebből kiderült, kicsit elégedettebbek az életükkel a férfiak, Magyarországon például a férfiak elégedettség-értéke 4,8 pont, míg a nőké 4,6 pont. Az alacsonyabban képzettek is kevésbé érzik jól magukat, azoknál, akik legfeljebb alapfokú oktatásban részesültek, az elégedettség index 4,1 pont, míg a felsőfokú végzettségű magyarok körében 5,6 pont.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az elégedettséget más részről vizsgálhatják úgy is, milyen arányban érik pozitív és negatív élmények a válaszadókat. A magyarok esetében a pozitív élmények aránya 69%, míg az OECD átlagában 80%.

Címkék:
magyarország, boldogság,