A hétvégén is síelhetünk a magyar pályákon

Pénzcentrum2012. február 23. 18:47

Az idei szezon még korántsem ért véget, ezen a hétvégén még biztosan várják a sízőket, és a pályák fenntartói abban reménykednek, hogy a magasabban fekvő északi pályák március közepéig-végéig nyitva tarthatnak.

A mátraszentistváni sípark üzemeltetői azt tervezik, hogy április elejéig nyitva tarthatnak. Az északi tájolású pályán még kiválóak a hóviszonyok. Erbeszkorn Tamás, a sípark médiareferense arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az idei szezon eddig igen sikeres volt, ritka ugyanis az olyan tél, amikor mind a 10 pálya hetekig használható. A szezon átlagosan 100 napos és eddig már 65 napig nyitva voltak- fűzte hozzá. December óta folyamatosan hóágyúznak és nem is olvadt el a mesterséges hó, míg tavaly négy alkalommal is újra kellett hóágyúzni a pályákat. A hóágyúk műve mellé tetemes természetes hó is hullott így 80-120 centiméternyi hó borítja a 14 hektáros síparkot. A vendégek száma kissé elmaradt ugyan a tavalyitól, ám hétvégenként telt házzal üzemelnek és átlagosan 1500-an síznek, míg hét közben 500-an siklanak a pályákon.

Kékestetőn sincs még vége a szezonnak, ahol a tervek szerint március közepéig tartanak nyitva a pályák - mondta Kobzi Tamás a kékestetői sícentrum képviselője. A legfontosabb időszakban, decemberben a két ünnep között a hó hiány miatt nem tudták ugyan fogadni a vendégeket, ám a januári és februári vendégszám az előző évhez képest kisebb javulást mutat. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a kedvező hóviszonyok nyomán teljes hosszában síelhetővé vált a déli sípálya, amelynek mentén síbuszokkal is szállították hétvégenként a vendégeket. Éppen a tél első felében tapasztalható hó hiány miatt volt szükség arra, hogy december végétől január végéig folyamatosan hóágyúzzanak. 2008 óta nem emeltek árat a Kékesen, a szezon egyik újdonsága a tanuló pálya teljesen új, nagyteljesítményű világítása, aminek segítségével lehetővé vált a késő esti oktatás is.

Eplényben a tavalyi, 110 napig tartó szezonban összesen 40 ezren fordultak meg, idén 89. napja üzemelnek a sípályák. Ha március 15-ig nyitva tudnak tartani, akkor idén is elérhetik a 40 ezres látogatószámot. Februárig a vendégek száma elmaradt a tavalyitól, a januári felmelegedés és esőzések megnehezítették a pályák hóágyúzását és karbantartását, de várhatóan az idei szezon is hosszabb lesz 100 napnál.

Az idei szezonban 30 millió forintot költöttek fejlesztésre Eplényben: új ratrakot vásároltak, kötelet cseréltek a négyüléses felvonóban, és bővítették a hóágyúparkot.

A Bükkben és a Zemplénben is javában tart még a szezon, a sípályákat továbbra is olyan vastagságú hó borítja, hogy ezen a hétvégén is bizton használhatják a síelők.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A bükki síparadicsomnak is nevezett Bánkúton karácsonykor csatolhatták fel először lécüket a síelők. 5-6 nap kihagyással azóta is tart a szezon, amely a remények szerint meghaladja a hatvan napot.

Bánkúton nyolc lesiklópályát, ugyanannyi felvonót használhatnak a síelők, külön pálya várja a kicsiket és a szánkózókat is, ám látogatók száma talán fele annyi lehet, mint egy évtizede volt, a terepre való feljutás költsége ugyanis jelentősen megemelkedett az üzemanyag drágulása miatt. A pályák a Bükki Nemzeti Park közepén, kiemelten védett Natura 2000-es területen fekszenek, ezért itt hóágyúkat nem használhatnak.

A sátoraljaújhelyi Zemplén Kalandparkba az idei szezonra 8 hóágyút vásároltak, kiszélesítették a kettes pályát, két felvonót helyeztek üzembe. Miután a hóágyú rendszer kiépítése az elmúlt év november végére készült el, ezért mindenképpen hosszabb a mostani szezon mint a tavalyi, amikor csak természetes havon lehetett sízni. Előre láthatólag március közepéig lesznek használhatók a pályák.

Címkék: