Gyászolják az idei balatoni nyári szezont

Pénzcentrum2011. augusztus 4. 08:32

Elmosta a hideg, esős időjárás az idei balatoni főszezont. Alig akad vendég, amit számos szolgáltató áremeléssel próbál ellensúlyozni - írja a Népszabadság.

A szeszélyes, nyáron igen hűvösnek számító időjárás miatt rengeteg család utazott haza a tervezettnél hamarabb, ráadásul sokan voltak, akik el sem indultak a vakációra a meteorológiai előrejelzések hallatán, inkább lemondták a szállást és veszni hagyták a foglalót.

Egy házkiadással foglalkozó vállalkozó a napilapnak elmondta: nem egy olyan ügyfele volt, aki az utolsó pillanatban szervezte át nyaralását, s a tíznapos balatoni vakáció helyett inkább rövidebb adriai útra váltott. A kempingekben is ugyanez a helyzet. Az üzemeltetők 5-10 százalékos visszaesést tapasztaltak.

Az elmaradt forgalom miatt akadnak mások is akik panaszkodnak. A strandüzemeltetők például gazdasági válsághelyzetbe kerültek - mondta Balázs Árpád, Siófok polgármestere. Ágoston Ferenc, a balatonfüredi strandokat működtető önkormányzati cég, a Probio Zrt. illetékese azt közölte, hogy még a tavalyi nem túl erős szezonhoz képest is 18-20 százalékos elmaradásban vannak, ezt pedig már akkor sem tudják behozni, ha augusztusban tartós kánikula lenne.

Természetesen a vízpart közelében lévő büfések is hasonlóan gyászosnak látják az idei szezont. Ugyanakkor számos büfés úgy próbálja meg ellensúlyozni a visszaesést, hogy jelentős áremelést hajtott végre. Akad olyan szolgáltató, aki hónapja még 550 forintért kínálta a sajtos-tejfölös lángost, ma már azonban 600 forintot kér érte.

Jókora visszaesés tapasztalható a Balatoni Hajózási Zrt.-nél is, bár a júliusi összesítések még nem készültek el - mondta Kapócs Ferenc, a társaság kereskedelmi vezetője, aki a múlt évihez képest 5 százalékos forgalomcsökkenést jósol.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Természetesen vannak, akiknek éppen a rossz idő hozott üzleti sikereket. A napilap információi szerint a siófoki Galérius fürdőben például szinte végig telt ház volt, és nem panaszkodhatnak a nagyobb városokban az éttermek, boltok tulajdonosai sem, hiszen a rossz időben sokan választják a strandok helyett a frekventáltabb helyeken lévő szolgáltatásokat.

 

Címkék: