Autósok figyelem! Így bukhatod el a bónuszfokozatod

Pénzcentrum2011. június 15. 09:02

A mai naptól új rendelet szabályozza a bonus-malus besorolást. Éppen ezért érdemes mielőbb korrigálni a pontatlan adatközlést, nehogy bukják az autósok a bónuszfokozatot, vagy netán a legrosszabb kategóriába kerüljenek - írja a Napi Gazdaság.

A mai naptól hatályos új NGM rendelet értelmében a biztosítók közötti adatcsere a kárnyilvántartás rendszerében a jövőben csak elektronikus úton zajlik majd. A bonus-malus besorolásra vonatkozó szabályok ügyfelek számára talán legfontosabb pontja, hogy ha az aktuális kötelező biztosítási szerződést kezelő biztosító az új kárnyilvántartásban a szerződés első két hónapja során nem tudja beazonosítani a besoroláshoz szükséges adatokat, a szerződést véglegesen A00 osztályba kell sorolnia.

A biztosítónak a szerződés kezdetétől számított másfél hónapon belül kell értesítenie az ügyfelet arról, hogy adatai a kárnyilvántartásban nem beazonosíthatók, vagyis az ügyfélnek igen kevés ideje marad arra, hogy a szükséges korrekciót a végleges besorolás előtt megtegye. Érdemes odafigyelni, hogy a hiányzó adatokról időben tájékoztassuk a biztosítónkat, mivel magasabb bónuszfokozat esetén a besorolás A00-ra történő visszaminősítése akár másfél-kétszeres díjfizetési kötelezettséget is eredményezhet.

 

Címkék: