Indul a motoros szezon - erre figyeljenek az autósok

Pénzcentrum2011. április 24. 14:02

Az utakon újra egyre több a motorkerékpár, ezért az autósoknak érdemes még figyelmesebben közlekedniük, hogy elkerüljék a baleseteket. A motorosok is sokat tehetnek a biztonságos közlekedésért, például csak teljesen felkészített és átvizsgált járművel induljanak el a tavaszi túrákra. Különösen azoknak kell elővigyázatosnak lenniük, akik egész télen nem használták motorjaikat, ők mindenképpen ellenőrizzék a motor műszaki állapotát és azt is, hogy él-e biztosítási szerződésük.

Az újabb "motoros szezon" első napjaiban a híradásokból sajnos kiemelten sok közúti balesetről értesülhettünk. Több motoros szervezet is felhívta a figyelmet arra, hogy nem szabad kihagyni a járművek műszaki felülvizsgálatát az ismételt használatbavétel előtt. Hosszabb kihagyás után pedig még óvatosabban kell kezdeni a motorozást, figyelembe véve minden vezetéstechnikai körülményt. A szakemberek tanácsait érdemes komolyan venni, mert ezáltal jelentősen csökkenthető a balesetek vagy veszélyes helyzetek bekövetkezésének esélye.

"Amikor a motor és robogó tulajdonosok tavasszal újra felülnek járműveikre, nemcsak annak műszaki állapotát, hanem biztosítási szerződését is ellenőrizniük kell. Fontos tudni, hogy a motorkerékpár és robogó tulajdonosoknak is kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kötniük járműveikre. A motorosok többsége a téli hónapokra félreteszi járművét, ők erre az időszakra mentesülhetnek a kötelező felelősségbiztosítás díjfizetése alól. Ez azt jelenti, hogy erre az időszakra érvényben marad a kgfb szerződés, de a jármű tulajdonos nem fizet biztosítási díjat, a biztosító pedig nem viseli a kockázatot. A szünetelés hat hónapig tarthat, majd újbóli használat esetén ismét üzembe kell helyezni a járművet." - mondta Kaszab Attila, a K&H Biztosító nem-életbiztosítási üzletágának vezetője.

"Azt szoktuk tanácsolni, hogy a tulajdonosok a motorkerékpár ismételt használata előtt forduljanak biztosítási tanácsadójukhoz és különös figyelemmel ellenőrizzék, hogy van-e a gépjármű-felelősségbiztosítási fedezetük, vagyis, hogy a biztosító kockázatviselése ismét fennáll-e. Fontos, hogy az újbóli forgalomba helyezéstől nemcsak a biztosító kockázatviselése, hanem az üzembentartó díjfizetési kötelezettsége is folytatódik. Azoknak az üzembentartóknak, akik a szünetelő kockázatviselésű szerződésüket évfordulóra felmondták, szintén érdemes ellenőrizniük, hogy létrejött-e az új szerződésük." - mondta az üzletágvezető.

 

Címkék: