Megjöttek a számok: idén ennyien haltak meg közúti balesetben

Pénzcentrum2011. március 14. 10:02

Ismertette a rendőrség honlapján azokat a statisztikai adatokat, melyek Magyarország közúti közlekedésbiztonsági helyzetének alakulását mutatják be az év első két havában.

A rendőrség által gyűjtött előzetes - azaz a balesetet követő 24 órás helyzetnek megfelelő - adatok alapján 2011. január 01. és február 28. között összesen 1 918 személysérüléses közúti baleset történt, 5,15 %-kal több, mint 2010. azonos időszakában (akkor 1 824 balesetet regisztráltak).

Kedvező tendencia mutatható ki a halálos kimenetelű balesetek terén, ahol a csökkenés mértéke 19,8 % (91-ről 73-ra). A súlyos sérüléses, valamint a könnyű sérüléssel járó közúti balesetek számában ugyanakkor 1,9 %-os, illetve 8,5 %-os mértékű növekedés tapasztalható.

A közúti közlekedésbiztonság terén egyértelműen a balesetben meghalt személyek számának alakulása számít a legfontosabb tényezőnek, a közösségi és a nemzeti közlekedéspolitikai koncepciókban kivétel nélkül ez az első helyen kiemelt értékelési mutató. Kedvező hír, hogy az első két hónap alatt a közúti balesetben meghalt személyek száma a tavalyi 106 főről 79 főre csökkent. Az így mérhető jelentős, 25,47 %-os mértékű csökkenés azt jelenti, hogy az első hónapban 27 emberi életet sikerült megmenteni 2010. azonos időszakához képest.

Az ittasan okozott személyi sérüléssel járó közúti balesetek száma gyakorlatilag nem változott, hiszen a tavalyi 201-el szemben idén február végéig 202 ittas baleset történt. Ugyanakkor az ittasan okozott baleseteknek az összes személysérüléses közúti baleseten belüli aránya kedvezően változott, 11,02 %-ról 10,53 %-ra csökkent.

A közúti balesetek legfőbb okai gyakorlatilag változatlanok. A személyi sérüléssel járó balesetek 37 %-ának a hátterében a gyorshajtás áll (705 baleset), az elsőbbségi jog megsértése miatt 405 baleset (részaránya 21 %), a kanyarodási szabályok megszegése miatt pedig 237 baleset (részaránya 13 %) történt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A közúti balesetek túlnyomó részét, 72 %.-át a személygépkocsi vezetők okozták, bár megjegyzendő, hogy a közúti forgalmon belüli aránya ennek a közlekedői csoportnak a legmagasabb. A tehergépkocsi vezetők a balesetek 9 %-ának, az autóbusz vezetők pedig az összes baleset 1 %-ának az okozásáért felelősek. A kerékpárosoknak a balesetet okozók körében betöltött aránya a hideg téli hónapokban is elérte a 6 %-ot (109 balesetet okoztak kerékpárral). Ez azért is érdekes, mert a "motoros" kétkerekűek vezetői (a segédmotor kerékpárosok és a motorkerékpárosok) összesen ennek kevesebb, mint felét, 51 balesetet okoztak.

 

Címkék: