Figyelem: a válság után fillérekért utazhatsz

Világgazdaság2011. február 23. 09:32

Az Egyiptomban és Tunéziában kialakult helyzet következtében az idei szezon nagy nyertese a turizmusban Törökország lehet. Míg a nyertes piacon az árak emelkedésére lehet számítani, addig az észak-afrikai utak újraindulásakor akár 20-30 százalékos áresés várható - olvasható a Világgazdaság mai számában.

Az I.-es, nem ajánlott kategóriába sorolt, zavargásokkal küzdő észak -afrikai országok ideiglenes kiesése hatalmas űrt hagyott maga után a hazai kiutaztatási piacon. A magyar utazási irodák epedve várják, hogy a Külügyminisztérium feloldja az országokra vonatkozó utazási tilalmat, addig azonban új célállomásokkal és járatokkal csábítják az utasokat, hogy csökkentsék forgalomkiesésüket.

Amennyiben elhúzódik a konfliktushelyzet az érintett országokban, úgy a nagy nyertes Törökország lehet - véli egybehangzóan Nagy Melinda, a Kartago Tours jogi képviselője, valamint Zám Tibor, a Best Reisen ügyvezető igazgatója. Az ügyvezető szerint Törökország az az úti cél tavasszal, amely képes lehet felszívni azon európai utasok tömegét, akik Egyiptom helyett valami "hasonlót" szeretnének, ugyanis hatalmas és folyamatosan javuló minőségű szállodakapacitással rendelkezik az ország. Egyelőre az árszínvonal is nagyjából az egyiptomihoz mérhető, azonban a jelentős keresletnövekedés hatására már megkezdődött a drágulás.

Abban az esetben, ha a zavargások sokáig tartanak, akkor tavasz végétől Spanyolország és Görögország is markánsabb szerepet tölthet majd be a turizmusban. A turistatöbblet hatására azonban itt is emelkedő árakkal válaszolhat a piac.

A piaci szereplők abban egyöntetűen egyetértenek, hogy az észak-afrikai országban kialakult helyzet megoldódása után jelentős áresésre lehet számítani. "Akár 20-30 százalékkal is csökkenhetnek a hotelárak a térségben, ugyanis az ottani partnerek várhatóan igen komoly engedményeket kényszerülnek majd tenni a turisták visszacsábítása érdekében. Az, hogy ez az utak díjában mekkora mértékben tükröződik majd, függ a zavargások okozta olajár-emelkedéstől is, amely megjelenhet a repülőjegyek árában" - véli Zám Tibor.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

"Természetesen, amint kikerülnek az országok az I-es, nem ajánlott kategóriából, a lehető legkorábban, a szükséges felkészülés után már indítjuk is újra a chartereinket" - mondta Nagy Melinda. A Best Reisen várhatóan április elsején Tunéziába, március 20-án pedig Egyiptomba indítja útra járatait - mondta az ügyvezető.

 

Címkék: