Km-alapú útdíjat vezethetnek be: egy 4 napos árából ma 275 km jönne ki

Pénzcentrum2011. február 14. 08:32

Az e-matrica fokozatos megszüntetése után, 2013-2014-től kilométerenként 6 forintos útdíj bevezetését tervezi a kormány, de a politikai és társadalmi egyeztetés még hátravan - írja a Népszabadság. Egy 4 napos e-matrica januártól 1650 forintba kerül, amiből a fenti egységárral kalkulálva 275 kilométer megtétele jönne ki.

Megmentik az autópályákat is?

A napilap a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ (KKK) szakmai anyagaira hivatkozva számol be a kormány tervéről, amely használatarányos útdíj bevezetését tartalmazza. A folyamat indulási éve 2013-2014, befejezése, azaz az éves e-matrica megszüntetését követő útdíjfizetés 2017-2018-ra válhat esedékessé.

A kilométerenként 6 forintos útdíjat az autópályákon közlekedő személygépkocsiknak és motorkerékpároknak kellene megfizetniük. A kamionok fizetési kötelezettsége ennél nagyobb lenne, a legnagyobb kamionoknak például 34 forintba kerülne egy kilométer megtétele.

2011-es matrica-árak: a 41%-os emeléssel frissítve

Ugyanakkor a tervezett kilométerenkénti - kezdetben hat forintos - útdíj csak a gyorsforgalmi utak használata esetén terhelné az autósokat és a motorkerékpárosokat, legalábbis ezt írja a lap, támaszkodva a KKK-ban készülő tanulmányra. Még semmi sem tekinthető biztosnak, a megtett úttal arányos útdíjrendszer kiépítésének ügyében, mivel a KKK koncepciója szerint az újfajta díjszedés "bevezetésének alapfeltétele a szakmai, politikai, társadalmi konszenzuson alapuló díjpolitika elfogadása".

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mennyibe kerülnek majd a balatoni kiruccanások?

Számítások szerint egy budapesti családnak a nyári hétvégéken egyetlen út Siófokra az M7-esen mintegy 1100 forintba kerülne - amit visszafelé újra felszámítanának nekik. Ez egy Balaton-parti telek tulajdonosa számára azt jelenti, hogy míg 2011-ben a 4500 forintos havi matrica érvényességi idején belül minden hétvégére ki van fizetve az autópálya-használat ára, addig 2021-ben (amikor az útdíj több lépcsőben elérheti a 12 Ft/km-t) ugyanezért úgy nettó 8800 forintot fizettetnek majd vele.

 

Címkék: