Balhé a Cora parkolójában, a daganatos beteg kisfiú rokkantkártyája miatt

Pénzcentrum2011. február 14. 10:52

A szegedi Cora bevásárlóközpont parkolójában letartóztattak egy férfit, aki beteg fia mozgáskorlátozott-igazolványával parkolt miközben gyermeke nem volt vele. A törvény szerint ugyanis ez bűncselekménynek számít.

Móri István éppen pakolta be az autójába a szegedi bevásárlóközpontban vásárolt háztartási cikkeket, amikor odalépett hozzá egy rendőr és felszólította, hogy igazolja, jogosult-e a parkolóhely használatára. Mivel beteg gyermeke nem volt vele és a rokkantkártya az ő nevére szól, a rendőrök a szabályok szerint eljárva bekísérték a férfit a tarjáni rendőrőrsre, ahonnan a jegyzőkönyv felvétele után a Szegedi Rendőrkapitányságra szállították, ahol lefényképezték, és ujjlenyomatott vettek tőle.

Móri István a delmagyar.hu-nak elmondta, hogy a fia nevére szóló lefoglalt rokkantkártyát eddig nem kapta vissza a rendőrségtől, pedig nagy szüksége lenne rá, hiszen fia daganatos betegségben szenved, ezért hetente szükséges különböző kezelésekre szállítani a gyereket.

"Aki más nevére szóló valódi mozgáskorlátozott-kártyával parkol, az a jog szerint közokirat-hamisítást követ el. A rendőrség nem jogalkotó, hanem jogalkalmazó szerv. Ha egy rendőr bűncselekményt tapasztal, nincs mérlegelési lehetősége. Kollégáink mindenben a szabályok szerint jártak el. A pontos körülményeket a bíróság tudja majd mérlegelni és figyelembe venni" - közölte Szenti Szabolcs rendőrségi szóvivő a hírportál megkeresésére.

Ki és milyen feltételek mellett jogosult a parkolási igazolványra

Parkolási igazolványra jogosult az, aki súlyos mozgáskorlátozott, látási, értelmi, mozgásszervi fogyatékos, illetve autista, 2001. július 1-jét megelőzően vaknak, vagy a magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségekről és fogyatékosságokról szóló rendelet szerint vaknak vagy gyengénlátónak, mozgásszervi fogyatékosnak, értelmi fogyatékosnak, vagy autistának minősül, és a minősítést szakvéleménnyel igazolja.

Az igényt formanyomtatványon, lakóhely szerint illetékes okmány-irodánál kell benyújtani. A formanyomtatványhoz ugyanitt lehet hozzájutni. A kérelemhez csatolni kell a jogosultsághoz szükséges orvosi szakvéleményt, valamint egy darab igazolványképet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az igazolvány érvényességének időtartama a kiállítás napjától számított 3 év. Amennyiben a már említett orvosi szakvélemény kötelező felülvizsgálatot ír elő, az igazolvány érvényességének időtartama megegyezik a szakvélemény érvényességének időtartamával. A jogosult részére 5 éves időtartamra állítják ki az igazolványt, ha a kérelemhez mellékelt szakvélemény szerint a jogosult állapota végleges. Az érvényességi idő leteltével az igazolványra való jogosultságot meg kell hosszabbítani.

Fontos tudni, hogy az igazolványt az ellenőrzésre jogosult személy felszólítására ellenőrzés céljából át kell adni, valamint az igazolványban foglaltak adat-tartalmát, érvényességét, jogszerű használatát a rendőrség és a közterület-felügyelő ellenőrizheti. Továbbá a jogosultat szállító jármű vezetője az igazolvány által biztosított kedvezményekkel csak a jogosult szállítása esetén élhet.

Érvénytelen az igazolvány akkor, ha a jogosult meghalt, érvényességi ideje lejárt, a jogosult személyére és jogosultságára vonatkozó adatok megállapítására alkalmatlan, meghamisították, az Okmányiroda az Igazolvány visszavonását a nyilvántartásba bejegyezte.

 

Címkék: