Megtévesztőek az utazási irodák ajánlatai - de meddig?

Pénzcentrum2011. január 27. 09:02

Csak a járulékos költségeket kell tételesen feltüntetnie ma a különböző utazási irodáknak, a ténylegesen fizetendő árat nem. Így az ügyfelek gyakorta találkozhatnak olcsó, azonban megtévesztő ajánlatokkal - írja a Napi Gazdaság.

Az elmúlt években egyre inkább szokássá vált a szolgáltatóknál, hogy a viszonylag alacsony díjakhoz rendkívül magas reptéridíj-, illeték- és transzfer árakat kapcsoltak, így a meghirdetett árak gyakorta megtévesztőek voltak.

Ezt kiküszöbölendő, idén nyártól azonban a TUI bruttó áron, azaz az összes járulékos és egyéb költséggel együtt hirdeti utazásait hazánkban is. Terveik szerint így az ügyfélnek a kiszámított kedvezményeken felül nem kell kalkulálni a repülőjegy árával, a reptéri illetékkel, valamint a transzferdíjakkal sem. Egyiptomi utazások esetében még a vízum költségei is benne foglaltatnak az árban - mondta Gyerő Krisztina, az utazási iroda vezetője.

Magyarországon történelmileg alakult ki az a gyakorlat, hogy az utazásszervezők a plusz díjakat külön tüntetik fel - véli Szvoboda János, a Neckermann cégvezetője. Így a Neckermann is kénytelen volt beállni a sorba és alkalmazkodni a hazai trendhez, bár Nyugat-Európában már a társaság is alkalmazza a bruttó áras ajánlatokat.

A felárak alkalmazásának egyik oka - Zám Tibor, a Best Reisen vezérigazgatójának véleménye szerint - hogy a charterjáratok esetében sok költséget az illetékbe építenek be, mert a jegyár itt igazából nem a tényleges jegyárat, hanem a gép egy ülésére szóló bérleti díjat jelent.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Magyarországon törvényileg kellene szabályozni a végső árak feltüntetését - véli Császár Dániel, a Quaestor Utazási Iroda marketingmenedzsere. A szabályozás mellett egyébként Zám Tibor is kiáll, valamint kiemeli: A végső ár mindig magasabb, így aki ezzel jelenik meg a piacon óriási hátrányba kerül, éppen ezért lenne szükség a szabályozásra.

 

Címkék: