A részeg utasok miatt történik a közúti balesetek nagy százaléka

Pénzcentrum2010. december 20. 16:02

A részeg utasok legalább annyira veszélyesek, mint az illuminált állapotban volán mögé ülő sofőrök. Egy Nagy-Britanniában készült felmérés szerint ugyanis, mintegy százezerre tehető azon balesetek száma, amit a vezetők mellett az autóban helyet foglaló ittas személyek okoznak a szigetországban.

A vezetőknek sokszor gondot okoz, hogy a vezetésre tudjanak összpontosítani, amikor részeg társukat fuvarozzák haza egy-egy szórakozóhelyről. Ilyenkor a nehéz időjárási viszonyoknak köszönhetően már gyakran nem marad ideje a sofőröknek a vészhelyzet elhárítására, mivel utasuk nagymértékben zavarhatja őket ebben.

A felmérésből továbbá az is kiderült, hogy a legtöbb autótulajdonos nincs tisztában azzal, hogy mennyi idő is szükséges, hogy a szervezetéből távozni tudjon az alkohol. Sokan úgy vélik, hogy pár óra és egy kiadósnak nem nevezhető alvás elteltével már alkalmasak arra, hogy a volán mögé üljenek. Ilyenkor bár már nincs egyértelmű érezhető jele a jó pár órával korábban elfogyasztott italoknak, azonban a szervezetben található méreganyagok még koránt sem ürültek ki a szervezetből. Így a másnaposság hatására megnövekedett reakcióidőnek, valamint a mozgáskoordinációs képességek romlásának hatására, nagymértékben nőhet a balesetek esetleges előfordulása.

 


Ahhoz, hogy biztonságban ülhessen valaki a volán mögé, érdemes megismerni a különféle szeszes italok szervezetben történő lebomlásának általános időtartamát, azonban nincs két egyforma szervezet, ezért az alkohol felszívódási ideje is egyénenként változó. Éppen ezért a fenti értékekhez a biztonság érdekében célszerű 1-3 órás "plusz" pihenési időt hozzászámolni. Ne felejtsük, hogy egy átmulatozott éjszaka során ezen mennyiségek többszörösét is leguríthatjuk torkunkon így nagy mértékben megnövekedhet az alkohol lebomlási ideje.

A felmérést végző "Brake és Direct Line" társaság kutatása felfedte, hogy a brit motorkerékpárosok és autóvezetők mintegy 38 százaléka használja járművét egy-egy alkoholmámorban eltöltött estét követően. A statisztikák szerint a halálos közúti balesetek egy hatoda írható az alkohol számlájára a szigetországban.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Hazánkban is nagy gondot okoz a szeszesitaltól befolyásolt állapotban történő járművezetés, ugyanis Magyarországon az ennek hatására okozott balesetek száma évek óta igen magas Európában. Hazánkban minden nyolcadik személysérüléses balesetet alkohol hatása alatt okoznak a járművezetők.

 

Címkék:
részeg nő,