Veszélyes a lopakodó hibrid: fejtörőt kaptak a Toyota mérnökei

Pénzcentrum2010. augusztus 26. 16:02

A Toyota Prius vásárlói közül a legtöbben azért döntöttek a hibrid modell mellett, mert a kedvező fogyasztás és az alacsony károsanyag-kibocsátás révén hozzájárulhatnak a környezetvédők fáradozásaihoz. Sokan azonban nem is gondolnák, hogy mekkora veszélyt jelentenek a gyalogosokra azzal, hogy - különösen alacsony tempó mellett - a Prius szinte hang nélkül lopakodik az utakon.

A gyalogosgázolások egyik fő okozója, hogy alacsony sebesség mellett az elektromotor szinte hangtalanul hajtja a járművet, a benzinmotor csak magasabb sebességi tartományban veszi át a meghajtást. Egy kutatás szerint a hibrid autókkal kétszer olyan valószínű egy gyalogosgázolás, különösen a vakok és a gyengén-látók veszélyeztetettek.

A japán mérnökök most azt fontolgatják, hogy felszerelik a járműveket egy olyan hangforrással, amelynek köszönhetően elkerülhetővé válhatnak az ilyen jellegű közlekedési balesetek. A mesterséges hangforrás a motorháztető alatt kapna helyet, a hangerő a sebességgel fordítottan arányosan változna.

Az 1997-es premier óta eltelt időszakban eddig 1,74 millió Prius talált gazdára világszerte, minden tizedik Európában. A Prius károsanyag-kibocsátását sikerült 100 g/km alá szorítani, így a tulajdonosokat a legtöbb országban adókedvezmény illeti meg. Ha egy töltőállomás előtt két kilométerrel kifogy a Priusból a benzin, akkor sincs gond, mert (legfeljebb 50 km/h-s sebességgel) pusztán az elektromotor segítségével is eljuthatunk a kútig.

A takarékos modell a hírességek körében is nagy népszerűségnek örvend, rendelkezik ilyen autóval Demi Moore, Renee Zellweger, Gwyneth Paltrow, Leonardo DiCaprio és George Clooney is.

Címkék: