A kocka-Lada lehet a gyármentés ára

Magyar Nemzet2010. július 19. 09:17

Lapinformációk szerint ezúttal sikerrel kecsegtet a Lada megmentésére irányuló legújabb kísérlet. A háttérben az a Renault áll, amelynek már Romániában is sikerült minőségi autókat gyártania, így miért ne sikerülhetne ez akár Oroszországban is? Az együttműködés ára viszont az lehet, hogy lekerül a gyártósorokról a már-már muzeális darabnak számító kocka-Lada - írja a Magyar Nemzet.

A következő két-három évre új Lada-modelleket ígér Viktor Komarov, az orosz AvtoVAZ vezérigazgatója. A napokban került sor egy tárgyalásra a társaságban 25%-os részesedéssel bíró Renault-vezetőkkel, ahol konkrét fejlesztésekről és beruházásokról volt szó. 2012-től, Renault-alapokon öt új Lada-modell gyártását tervezi az AvtoVAZ, lecserélve a régi típusokat.

Az orosz autógyártó a II. negyedévben - hosszú évek után újra - nyereséget ért el. Az egymilliárd rubeles (33 millió eurós) profit részben annak köszönhető, hogy ebben az időszakban valamivel több mint kétszer annyi autót értékesítettek, mint az I. negyedévben.

A 2012-es modelloffenzíva azonban tőkeemelést igényel. A Volga-menti Togliatti százezres lakosságának szinte egyetlen munkáltatója legutóbb tavaly kapott 65 milliárd rubeles állami tőkeinjekciót.

A társaság 25%-ához egymilliárd dollárért hozzájutó Renault szerint az orosz autópiac egész Európában rendkívüli növekedési potenciállal rendelkezik. Csak júniusban 174 ezer új gépjárművet értékesítettek az országban. A Lada ebben a hónapban 77%-kal több autót értékesített, mint egy évvel korábban.

Címkék: