Kevesebb pénzért többen szálltak meg idén

Pénzcentrum/MTI2010. július 8. 11:32

1,5 %-kal nőtt a hazai kereskedelmi szálláshelyeken a vendégek, és 2,5 százalékkal emelkedett a vendégéjszakák száma 2010 januárja és májusa között az előző év azonos időszakához képest. A szálláshelyek árbevétele azonban 2 %-kal mérséklődött - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tájékoztatójából.

A növekedés főként a külföldi vendégforgalom megélénkülésének köszönhető: az év első öt hónapjában 1,095 millió külföldi vendég 2,975 millió vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek száma 6, az éjszakáké 4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A külföldi vendégforgalom jelentős részét realizáló szállodákban a magasabb kategóriákban - négy- és ötcsillagos egységekben - jelentős, 17, valamint 20,5 százalékos - növekedést jelentettek a szálláshelyek, a többi kategóriában visszaesett az eltöltött éjszakák száma.

Eközben a szálláshelyek 1,251 millió belföldi vendéget fogadtak - ez 2 százalékos csökkenést jelent - , a vendégéjszakák száma egy százalékkal nőtt, így január-májusban 2,754 millió belföldi vendégéjszakát jelentettek. A belföldi vendégforgalom közel háromnegyedét fogadó szállodákban 3 százalékos növekedés figyelhető meg az éjszakák számában az előző év azonos időszakához mérten. A vendégek körében szintén népszerű panzióknál 11 százalékos csökkenést regisztrált a KSH.

A Balatonon eltöltött vendégéjszakák száma stagnált január-májusban, Budapesten pedig 4,5 százalékkal nőtt, zömében a visszatérőben lévő külföldivendég-forgalom bővülése miatt. A vendégforgalom visszaesése három turisztikai régiót érintett: a Tisza-tónál, a Dél-Alföldön és a Dél-Dunántúlon csökkent a vendégforgalom.

A vendégforgalom szerény növekedésével nem járt együtt a szálláshelyek árbevételének gyarapodása: a kereskedelmi szálláshelyek az első öt hónapban összesen 78 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ezen belül a szállásdíjbevétel 41 milliárd forint volt. Az összes bevétel a szálláshely-szolgáltatás fogyasztói árindexének csekély emelkedése mellett folyó áron 2 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

2010. május 31-én a Magyarországon működő kereskedelmi szálláshelyek száma 2.428 volt, ezek közül 1.852 egység fogadott el fizetőeszközként üdülési csekket, valamivel kevesebben mint az előző évben regisztrált 1.866 egység.

Címkék: