Súlyos baleset: későn vették észre a fekete autót

Pénzcentrum2010. június 22. 16:02

Az éjszakai órákban akár 47%-kal nagyobb a valószínűsége annak, hogy egy fekete színű autó balesetet szenved, mint egy fehér színű jármű. Egy ausztrál egyetemi hallgatókból álló csoport 20 év baleseti statisztikáit böngészte át, mielőtt levonták a szomorú következtetést.

A fekete színt a szürke, az ezüst, a piros és a kék szín követi, a tanulmány szerint az ilyen árnyalattal rendelkező autók jobban beleolvadnak a környezetükbe és emiatt nagyobb valószínűséggel keverednek baleseti szituációba.

Ilyen szempontból a legbiztonságosabbnak a fehér, az arany és a sárga színű autók bizonyultak. A tanulmány készítői valószínűség-számításokat végeztek és megállapították, hogy a balesetek kiváltói okai között kimutatható az autók színe is.

A hallgatók 850 ezer baleset rendőrségi jelentését vizsgálták szín és napszak szerint is. Megállapították, hogy a fekete autók a nappali órákban 12%-kal, az éjszakai órákban pedig akár 47%-kal nagyobb eséllyel keverednek balesetbe, mint a fehér járművek.

Egyes szakértők kifogásolták az eredményeket, véleményük szerint a balesetek kiváltó okai között sokkal többet nyomhat a latba a nem helyesen megválasztott sebesség, a kedvezőtlen időjárási körülmények és a vezetői rutin. A következtetés szerint csak be kellene tiltani a fekete autókat és máris csökkenne a balesetek száma, ami viszont nem feltétlenül így van.

Címkék: