Autósok figyelem! Ártalmatlannak tűnik, pedig komoly veszélyeket rejt

Pénzcentrum2010. június 9. 16:02

Beállni egy gyorsétterem autósokat kiszolgáló sorába kényelmes ugyan, de sokan nem is gondolnák, hogy milyen veszélyeket rejt a fülkében történő táplálkozás, illetve az azután maradó szennyeződések. Egy közelmúltban készült brit kutatás szerint az autóban található ételmaradékok olyan baktériumoknak lehet a melegágya, melyek akár komoly fertőzéseket is okozhatnak.

Szakértők szerint az autó belsejének a rendben tartása legalább annyira fontos, mint az autómosás.


Forrás: Which magazin

A felmérés szerint amennyiben a ragyogó kasztni mögött a piszok kerekedik felül, akkor az autóvezető, illetve az utasok akár olyan fertőzéseket is elkaphatnak, amelyek hányingerrel, hányással vagy hasmenéssel is járhatnak.

Elég, ha a hamburgerből leesik egy darabka az ülésre és nem sikerül feltakarítani, csak belekenjük a szövetbe.

A bacik másik melegágya a ropogtatnivalók és a szendvicsek utáni ülésbe dörzsölt morzsák, apró ételmaradékok. Az ilyen - nem ritkán csak véletlenül okozott - szennyeződések egy idő után egészségügyi kockázatokkal járhatnak.

A kutatók által vizsgált átlagos családi járművekben olyan baktériumokat találtak (bacillus cereus, staphylococcus), amelyek kellemetlen tünetekkel járó fertőzéseket okozhatnak. Egyéb baktériumok tekintetében a legveszélyeztetettebb területek a kormánykerék, a sebességváltó, az ajtók, a kilincsek és rádiós konzol voltak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A megkérdezett autósok 70%-a vallotta be, hogy rendszeresen eszik, vagy iszik a járművében, de a maradékoktól csak ritkán szabadul meg aznap. A kukába való dolgok napokig az autóban maradnak, a baktériumok pedig könnyen elszaporodhatnak. A válaszadók fele elismerte, hogy a kocsija belsejét csak ritkábban, mint havonta egy alkalommal takarítja ki.

A felmérést végző társaság vezetője elmondta, hogy vannak az emberre ártalmatlan baktériumok, de akad néhány veszélyes is. Ez nem jelenti azt, hogy az autó belsejének olyan tisztának kellene lenni, mint egy ebédlőasztalnak, de használattól és a szennyeződések mértékétől függően havonta egyszer-kétszer illik kitakarítani egy kocsit.

Címkék: