Betett a hamu a legendás taxigyárnak!

Pénzcentrum2010. május 14. 14:02

A legendás londoni taxikat gyártó cég, a Manganese Bronze többek között az izlandi vulkáni hamu miatt lebénult légiközlekedést hibáztatja forgalomcsökkenéséért, ami 60 fő létszámleépítésre is kényszeríti a vállalatot.

A cég éves eredménye közel 11 százalékkal csökkent: az áprilisban lezárult üzleti évben összesen 623 autót sikerült eladniuk, míg 2009-ben még 699 új taxi került forgalomba.

Persze már tavaly sem volt rózsás a helyzet: akkor 40 százalékkal estek vissza a Manganese Bronze megrendelései a válság miatt, a taxisok ugyanis elhalasztották a gépjárműveik lecserélését. A vulkáni hamu okozta légiforgalmi zavarok szintén nagy bevételkiesést okoztak a taxisoknak.


Egyéb tényezők sem kedveznek azonban a személyfuvarozóknak: a brit kormány ugyanis új típusú adót vezetett be március végén, amit az új autókra vetnek ki, azok széndioxid kibocsátási szintje alapján. Ez hozzávetőleg 350 fonttal (112 ezer forint) drágítja az új autókat április elseje óta, márpedig a Manganese Bronze fekete taxijai már így is elég borsos összegbe, hozzávetőleg 30-35 ezer fontba (9,6-11 millió forint) kerültek.

A font gyengülése szintén betett a vállalatnak, hiszen így a külföldről beszerzett alkatrészek jóval többe kerülnek, és akkor még a Mercedes-Benz forgalomba állított új, fekete taxijainak forgalomra gyakorol hatásáról nem is esett szó.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Manganese jelenleg egyébként tárgyalásokat folytat a kínai autógyárral, a Zhejiang Geely Holding Grouppal, akik többségi részesedést szeretnének szerezni a vállalatban. A kínai társaság Hongkongban bejegyzett leányvállalatán, a Geely Automobile Holdings Ltd-n keresztül már jelenleg is szállít alkatrészeket a brit gyár Coventryben található egységébe, a tervek szerint azonban még több alkatrész gyártása kerülne át Kínába, ami persze számos alkalmazott állásába kerülhet. Cserébe autóként mintegy 2 000 fonttot tudna spórolni a gyár, ami évente 4 millió font megtakarítást jelentene.

Címkék: