Szombattól ismét nyári időszámítás a négynapos e-matricák árában

Pénzcentrum2010. április 29. 14:02

A nyári turisztikai időszak kezdetével, május 1-jétől a négynapos autópálya-matricák ára 1170 forintról 1530 forintra emelkedik. A magasabb árak 2010. szeptember 30-ig maradnak érvényben, utána ismét a csökkentett díjat kell fizetni az e-matricákért.

Más országok és külföldi autópálya-társaságok gyakorlatához hasonlóan a D1-es kategóriában (személyautók és motorok 3 és fél tonna össztömegig) vásárolható négynapos e-matricákat szezononként Magyarországon is eltérő áron lehet megvásárolni. A nyári hónapokban jelentősen emelkedik az autópályák forgalma, ami részben a hazánkba látogató külföldieknek, részben pedig a belföldi turizmus élénkülésének köszönhető. A négynapos e-matricák szezonális díjemeléséből származó többletbevétel egyrészt a megnövekedett forgalom okozta nagyobb üzemeltetési és fenntartási költségek fedezésére szolgál, másrészt ennek segítségével tartható fenn a turisztikai szezonon kívül érvényes kedvezményes árszint. A díjszabás szezonális változásait a 36/2007. (III. 26.) számú GKM-rendelet 6. paragrafusa írja elő.

Az áremelés az úgynevezett virtuális matricavásárlási lehetőségekre éppúgy vonatkozik (internet, SMS, telefonhívás, mobiltelefon + bankkártya), mint ahogy a motoros e-matricákat is érinti. A kétkerekű járművek tulajdonosai 2008. január 1-jétől fél áron vásárolhatják meg a D1 kategóriás négynapos e-matricát, amely idén május 1-jétől 585 forint helyett 765 forintba kerül. A motoros úthasználati jogosultságot a megszokott módon, tehát az ÁAK Zrt. ügyfélszolgálati irodáin, viszonteladói hálózatán, illetve az ismert virtuális értékesítési csatornákon (internet, SMS, telefonhívás, bankkártyás fizetés) keresztül lehet megváltani.

Az utazók a legnagyobb számban a nyári hónapokban, különösen júliusban és augusztusban vásárolják a négynapos e-matricákat, ahogy ezt az alábbi táblázat is mutatja. Az adatokból jól kiolvasható a világgazdasági válság hatása, hiszen a korábbi évek meredeken emelkedő értékesítési mutatói után 2009-ben lényegében stagnálás figyelhető meg.

A négynapos e-matrica ugyanakkor a legnépszerűbb matricatípus. A több mint 17 millió darab értékesített úthasználati jogosultság közel 60 százaléka ebből a típusból kerül ki. Eközben a négynapos magyar terméknek is tekinthető: 2005. január 1-i bevezetése óta a matricás rendszert alkalmazó országok mindegyikében a heti matrica a legrövidebb időtartamú választható forma. Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. az autópálya-matricák értékesítését 2006. január 1. óta a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ (KKK) megbízása alapján végzi. A matrica- és pótdíjbevételek a KKK által üzemeltetett Útpénztár költségvetésének bevételi oldalát erősítik, így azokat a közúthálózat üzemeltetésére és fenntartására fordítják.

Az úthasználati jogosultság ellenőrzéséért 2009. január 1-jétől - a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. tv. 33/B. paragrafusának (8) bekezdése alapján - a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) felelős. Az ÁAK Zrt. az NKH megbízása alapján továbbra is működteti a mobilkamerás és a fixkamerás rendszert, míg a mobilcsoportos és tereléses ellenőrzéseket már az NKH végzi. Ezen változásokkal együtt és a korábbi gyakorlatnak megfelelően az autósok idén nyáron is a teljes magyarországi autópálya-hálózaton és a díjas főútvonalakon (itt csak a D2, D3, D4 díjkategóriákba tartozó járművek) számíthatnak ellenőrzésre.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A társaság felhívja a figyelmet a vonatkozó jogszabályi előírásra, amely szerint a díjköteles autópálya-szakaszokat csak érvényes e-matricával lehet igénybe venni, tehát azt már a pályára való felhajtás előtt meg kell vásárolni. Fontos tudnivaló továbbá, hogy az e-matricát személyesen vásárlók az aláírásukkal, az SMS-ben vásárlók pedig a válaszüzenetükkel igazolják az adatok (rendszám, díjkategória, érvényesség kezdete) hitelességét, ezért a hitelesítés előtt fontos ezeket alaposan ellenőrizni.

Az e-matricák értékesítéséhez kapcsolódó információ, hogy az M6-os és M60-as autópályák új szakaszainak átadását követően április 15-én az ÁAK Zrt. is bővítette ügyfélszolgálati irodáinak hálózatát, amely ezzel már 11 tagot számlál. Az új pécsi irodában, amely az Árnyasliget lakóparkban a Honvéd Kórháznál található (pontos cím: 7632, Pécs, Árnyas Liget 2. Fsz. 47.), az e matrica vásárlással, rendszámcserével, gépjármű adás-vétellel és ellenőrző szelvény pótlással kapcsolatos ügyintézésen kívül osztrák, szlovák és cseh autópálya-matricák beszerzésére is lehetőség nyílik.

Címkék: