Car- kár! Mennyit fizet a lefülelt rendszám-trükköző?

Pénzcentrum2010. április 2. 08:17

A vám az általános forgalmi adó (áfa) alapját képezi, ezért a jelenleg érvényes 10%-os vám- és 25%-os adótétellel számolva a "megspórolt" köztartozás az autók értékének 37,5%-át teszi ki. A Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) egy-egy intézkedést követően a vámtartozás mellett annak 50%-át jelentő vámigazgatási bírságot is kiszab, így a nyakon csípett tulajdonosnak a jármű értékének 56,25%-át kell befizetni - írja a Napi Gazdaság.

A hatóságok előtt már az uniós csatlakozást követően is ismert jelenség volt a nagy értékű személyautók külföldi forgalomba helyezése, az ilyen típusú visszaélések az elmúlt néhány évben váltak egyre gyakoribbá. A vámhatóság tapasztalatai szerint jellemzően a 10 millió forint körüli vámértéket képviselő, elsősorban az Európai Unión kívüli országokban - főleg az Egyesült Államokban, illetve Liechtensteinben - forgalomba helyezett járművek szaporodtak el a hazai utakon - igaz, az ellenőrzéseken már a Cook-szigeteken, illetve Új-Zélandon regisztrált luxusautók is fennakadtak.

A VPOP ellenőrzési akciót indít

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének (MGE) becslése szerint a 10 ezret is meghaladja a hazánkban használt, azonban külföldön, főként uniós országokban regisztrált járművek száma. Pontos információja a vámhatóságnak sincs arról, hogy hány ilyen jármű futhat jelenleg az utakon, ám minden harmadik ellenőrzésen jogszerűtlen járműhasználatra derül fény.

Az egyesület szakértője szerint 8-10 millió forintnál húzható meg az a képzeletbeli határ, amely fölött a vásárlók fontolóra veszik a külföldi regisztrációt. A jelenség elsősorban az adóbevételek szempontjából jelent problémát az államnak, de egyben rávilágít a gépjárművek adózásának (regisztrációs adó, teljesítmény adó, vagyonadó) problémáira is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A VPOP eddig kb. 60 ellenőrzést zárt le, s a közeljövőben a fokozott ellenőrzések során azt is igyekeznek feltérképezni, hogy hány járművet használnak ma Magyarországon unión kívüli rendszámmal. A vámosok az APEH-et is tájékoztatják a vizsgálati eredményekről.

Címkék: