Mercedes-gyár: A-osztályú telek-biznisz, 50%-os sikerdíj

Pénzcentrum2010. március 8. 08:32

A Bács-Kiskun Megyei Bíróság ítéletet hirdetett abban a perben, amelyet 7 korábbi telektulajdonos indított a velük opciós szerződést aláíró Best Invest Projekt Hungária Kft. tulajdonosai ellen - írja a Napi.

Kecskemét városvezetése elővásárlási jogot alapított az ingatlanokra a Mercedes-gyár megépítésének bejelentése után, majd az eredeti tulajdonosokat kifizette. A vételárat - amelyért az önkormányzat hozzájutott az ingatlanokhoz - a gazdák és a Best Invest Projekt Hungária Kft.-vel kötött opciós szerződés határozta meg.

Az ügylet keretében az önkormányzat mintegy 440 hektárnyi területet vont ki a mezőgazdasági művelésből, majd a szükséges közműépítések után továbbértékesítette a területet a Daimler AG magyarországi leányának.

A Best Invest ellen pert indító korábbi telektulajdonosok a jó erkölcsbe ütközőnek tartották, hogy a kft. 36%-os sikerdíjat számított fel, amikor opciós szerződést kötött velük földjeik eladására. A Best Invest Projekt Hungária Kft. opciós szerződése alapján hektáronként 14 millió forint vételárat ajánlott az ingatlanokért, amelyből 6 millió forintig 3%, a 6 millió feletti részből pedig 50% volt a jutaléka.

A beruházásban érintett területnek összesen körülbelül 150 tulajdonosa volt, a Best Invest többségükkel opciós szerződést kötött, amelyekkel a társaság több milliárd forinthoz jutott. A felperesek keresetét a bíróság elutasította, az indoklás szerint az nem volt megalapozott, mivel az opciós szerződés kölcsönösen megegyező akaratukból jött létre.

Címkék:
kecskemét mercedes gyár,