Havazás, hófúvás: nyári abronccsal öngyilkosság elindulni!

Pénzcentrum2010. január 31. 09:16

Tovább tart a szombaton elkezdődött intenzív havazás. Az északnyugati szél jelenleg is sokfelé viharos, ezért hófúvásokra is lehet számítani, elsősorban az északi országrészben. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a teljes gépparkjával jelenleg is folyamatosan dolgozik a hóakadályok megszüntetésén. A társaság arra kéri a közlekedőket, hogy csak akkor keljenek útra, ha halaszthatatlan dolguk van, akkor is csak megfelelő műszaki állapotú és a téli, jeges közlekedésre alkalmas felszereltségű gépkocsikkal. Indulás előtt mindenképpen tájékozódjanak az utak állapotáról.

Folyamatosan havazik a Duna vonalától keletre eső területeken. Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén szinte tegnap óta tart a havazás, de már az Alföldön, a Hajdúságban és a Viharsarokban is téliesek az útviszonyok. A látási viszonyok is korlátozottak, ahol intenzív a havazás például Edelény és Gyomaendrőd környékén, ott alig 100 méterre lehet csak ellátni. A Dunántúlon csak Paks, Szekszárd és Mohács köretében hullik friss hó.

A fővárostól északra és a Dunától keletre eső körzetekben, a Duna-Tisza-közén, a Jászságban, az Alföldön, a Hajdúságban és a Nyírségben a fő- és mellékutak egyaránt havasak, letaposott hótól síkosak. Néhol egyre erősebb a szél, így ezeken a területeken hófúvásra is lehet számítani. A hegyvidéki utakon, a Pilisben, a Börzsönyben, a Mátrában és a Bükkben is téliesek az útviszonyok, a sportcentrumok ugyanakkor megközelíthetőek.

A folyamatos szórásnak és hó eltakarításnak köszönhetően a Zempléni térséget kivéve minden út járható, de csak téli vezetési rutinnal és téli gumival rendelkező autósoknak érdemes útnak indulni.

"A hó eltakarítását folyamatosan végzik gépeink. A tisztítást a legnagyobb forgalmú főúthálózaton kezdjük, majd a hóesés elálltát, illetve a főúthálózaton elvégzett munkát követően, 6-24 órán belül, a mellékúthálózatról is letakarítjuk a havat. Az időközben letapadt hóból maradhat a burkolaton, ekkor azonban a téli időjárásra megfelelően felkészített gépjárművel már biztonságosan lehet közlekedni." - mondta el Légrádi Veronika, a társaság szóvivője.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. országosan jelenleg mintegy 600 gépe dolgozik a hóeltakarításon és a síkosság mentesítésen. A gépek egész éjszaka folyamatosan ekéztek, szórtak és takarították a havat az országos fő- és mellékutakon egyaránt, ugyanakkor az úthálózat jelenleg letaposott, havas, síkos és lassan járható. Viszont járhatatlan út, vagy elzárt település sehol sincs. A Dunántúlon a főutak már jól járhatóak, de mellékutakon a Bakonyban és Pápa körzetében jégbordás szakaszok előfordulnak. A tegnapi havazás nyomán a mellékutak havasak, síkosak, de a Kisalföldön, valamint Vas, Zala és Somogy megye területén már hómentes a burkolat.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Hófúvás miatt ugyanakkor a Zemplénben már csak nagyon nehezen lehet közlekedni Vilmány és Fóny, Pere-Abaújszántó és Felsődobsza-Abaújszántó települések között, valamint a 37-es főúttól Újharangodra vezető útszakaszt is lezárták. Reggel 7 órától nem lehet közlekedni az Abaújkér - Aranyospuszta, és a Megyaszó - Legyesbénye közötti utakon sem.

Hófúvások jellemzően legalább 25-30 centiméteres hó esetében fordulnak elő, leggyakrabban az alacsonyabb töltéseken vagy a dombok közötti nyílásoknál. A havat a szél megemeli és abból magas hóakadályokat épít. Fontos tudnia mindenkinek, hogy a hófúvás által emelt akadályok megszüntetése rendkívül idő- és energiaigényes - különösen, ha a szél folyamatosan visszahordja a havat a burkolatra.

Amennyiben elakadna járművével a hófúvás miatt, segítséget a tűzoltóság szakembereitől kaphat a 105-ös, vagy a 112-es általános segélyhívó számon. Egyedül sose induljon el segítséget keresni! A társaság mindenkit arra kér, amennyiben teheti, ne induljon útnak, várja meg a veszélyes időjárás végét. A biztonságos téli közlekedésben az útviszonyok mellett jelentős szerepet játszik a gépkocsik műszaki állapota és az autósok vezetési gyakorlata is.

Címkék: