Cseppenként húzták le a benzinkutast: többmilliós kár érte

Pénzcentrum2010. január 27. 10:02

Az egyik franchise-hálózatban működő benzinkútnak üzemanyagot szállító nagykereskedő a korábbi megállapodás ellenére nem adta meg a literenkénti 1 forintos kedvezményt, ezért később az üzemeltető a követelését le akarta vonni a nagykereskedőnek járó számla végösszegéből. Az ügy a bíróságon landolt, az ítéletre 6 évet kellett várni - írja a Napi.

A benzinkút-üzemeltető cég 12 éve kötött ötéves szerződést az üzemanyag-nagykereskedő társasággal, amely literenként 1 forint engedményt ígért neki a nagykereskedelmi árból, ha csak tőle vásárol üzemanyagot és kenőanyagokat. Kevesebb mint egy évvel később a kutas észrevette, hogy a nagykereskedő becsapja, nem érvényesíti a számlákon neki járó literenkénti 1 forintos kedvezményt.

A nagykereskedő körülbelül egymillió literre elismerte a "csalást", és kérte, hogy erre állítsa ki a kutas a számlát. A dolgok a szerződés 2003-ban történt lejártáig aránylag simán zajlottak, de ekkor a kutas nem fizette ki a nagykereskedő utolsó, 11 millió forintos számláját. Hivatkozása szerint további 7,5 millió liter üzemanyagra nem kapta meg a kedvezményt, ezért 7,5 millió forintot le kívánt vonni a nagykereskedő végszámlájából. A nagykereskedő 2004 elején pert indított és követelte a 11 millió forintot.

A bíróságon évekig húzódott az ügy, szakértők jöttek, szakértők mentek. A bíróság egy közbenső ítéletében kimondta, hogy a kutas fizesse meg a teljes összeget, amíg eldől, hogy a nagykereskedő hány liter üzemanyag után csalta el az 1 forintot. Az egyik szakértő 2,5 millió forintos túlszámlázást talált a nem megadott 1 forintos kedvezmény miatt, a másik ennél jóval többet. Az elsőfokú bíróság végül 9,5 millió forintot talált megalapozottnak, és kötelezte a nagykereskedőt arra, hogy ezt fizesse meg a benzinkút üzemeltetőjének.

A nagykereskedő ezt sokallta és fellebbezett a táblabírósághoz. Ez a fórum azt a szakértői véleményt fogadta el, amely szerint 6,2 millió forintos túlszámlázás történt. A kutas tehát túlfizette a nagykereskedőt a korábbi 11 millió forinttal, abból le kell vonni a 6,2 millió és csak a különbözet jár a nagykereskedőnek. A végső elszámolásnál a nagykereskedő 55%-ban, míg a benzinkutas 45%-ban lett pernyertes, így a perköltséget ennek arányában osztotta meg köztük a bíróság.

Címkék: