A világ legveszélyesebb országai: ahol az erőszak, a kínzás és a szenvedés az úr

Pénzcentrum2010. január 16. 07:02

Robbantások, merényletek, belviszály, lázadás A Forbes magazin összeállította a világ legveszélyesebb országainak listáját. Az első helyre Afganisztánt tették, őket követi az olajban gazdag Irak és a - többek között - a kegyetlen kalózairól elhíresült Szomália.

Afganisztánban a fokozott amerikai jelenlét ellenére is mindennaposak a robbantások. A nagyvárosokban próbálják fenntartani a rendet, de a vidéki területeken máig az erőszak az úr. A legveszélyesebb övezet a pakisztáni határvidék, ahol még mindig küzdenek a tálib elnyomás ellen, miközben a helyiek egyre elégedetlenebbek a nemzetközi erők teljesítményével.

Irakban becslések szerint 4500 civil vesztette életét 2009-ben, bár az előző évhez képest javult a helyzet, ez a szám továbbra is rendkívül magas. Biztonsági szakértők úgy vélik, hogy a márciusi választások idején újra megszaporodhat a zsúfolt helyeken végrehajtott robbantások száma, országszerte kiújulhatnak a vérengzések.

A rendkívül veszélyes szomáliai kalózok kegyetlenkedéseiről már korábban is hírt adtunk, egyszerűen semmibe veszik a nemzetközi egyezményeket. Külföldi állampolgárokat tartanak fogva és nem ismernek kegyelmet, ha nem teljesítik a követeléseiket. A vizek mellett a szárazföldön sem jobb a helyzet, az országban már régen megszűnt a központi ellenőrzés, a lázadók irányítása alá vont területeken kaotikus állapotok uralkodnak.

Pakisztánban szintén gyakoriak a terrorista cselekmények, nemzetközi felmérések szerint az országban tapasztalható biztonsági problémák sokkal súlyosabbak, mint azt korábban gondolták. Szudánban drámai méreteket öltött az erőszak, a lázadók a külföldi segélyszervezetek dolgozóit sem kímélik. A választások miatt a politikai feszültség fokozódására lehet számítani, később a déli területek függetlenné válásáról is népszavazások kívánnak dönteni.

Az utóbbi időben az al-Kaida megjelenésének hírére egyre többször hallani a hírekben az Arábiai-félszigeten fekvő Jemen nevét. A lázadók számára a belviszály élesedésén túl a nyugati világ elleni küzdelem álla az első helyen. Kongóban az alapvető emberi jogokat sem tartják tiszteletben, a Vöröskereszt felmérése szerint volt francia gyarmaton az emberek háromnegyedét már közvetlenül is érintették a polgárháborús borzalmak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Guinea jövőjét évtizedekre megpecsételheti a katonai puccs, az itt élők elfelejthetik a szabad választásokat, elnyomásra, politikai káoszra és a közrend fegyveres fenntartására számíthatnak. Oroszország kaukázusi területein is feszült a helyzet, Csecsenföld, Dél-Oszétia és Dagesztán mind-mind háborús gócpontok. A tavaly nyári incidensekben több százan veszítették életüket a térségben.

Az olajban gazdag Nigériában - amely a fekete kontinens legnépesebb országa, gyakoriak az erőszakos cselekmények. A fundamentalisták támadásokat intéznek a hatalom ellen, emberrablásokat hajtanak végre és megtámadják az olajipari egységeket.

Emberrablás, drogkereskedelem, katasztrófa

Címkék:
segélyszervezetek,