Kapaszkodj meg: újabb óriási benzináremelés jön!

Portfolio2009. december 28. 06:00

Hatalmas, soha nem látott mértékben emelkedtek az üzemanyagárak július 1-től a jövedéki adó emelése, illetve az ÁFA kulcs 20%-ról 25%-ra való emelése miatt. Ezzel azonban még nem ért véget az autósok sarcolása, hiszen 2010. január 1-től itt az újabb jövedéki adó emelés!

Duplán rosszul jártak az autósok július 1.-től, hiszen a válságra való tekintettel a kormány a jövedéki adót és a normál ÁFA kulcsot is emelte. A jövedéki adó 5.5 Ft-tal 109, illetve 90.5 Ft-ra emelkedett a benzin és a gázolaj esetében, míg az ÁFA kulcs 20%-ról 25%-ra módosult, így a kiskereskedelmi árak 7%-kal emelkedtek (19, illetve 18 Ft-tal).

Ezzel azonban még nem ért véget az autósok kálváriája, hiszen a jövedéki adó 2010. január 1-től is emelkedik, a benzin esetében 11, a gázolaj esetében pedig csaknem 7 Ft-tal. Az autósok terhei azonban ennél nagyobb mértékben emelkednek majd, hiszen az ÁFA a jövedéki adót is terheli, így az ÁFA összege annak ellenére emelkedik, hogy az ÁFA kulcs változatlan marad.

A január 1-én megvalósuló üzemanyagár emelkedés tehát így a benzin esetében 14, míg a gázolaj esetében 9 Ft lesz, ami 4.6, illetve 3.1%-os növekedésnek felel meg abban az esetben, ha a nemzetközi jegyzésárak nem változnak érdemi módon az év végéig a jelenlegi helyzethez képest. A nemzetközi árak változása természetesen a januári kisker áremelkedést csökkenthetik vagy tovább növelhetik.


A kiskereskedelmi ár növekedése teljes egészében az adóváltozás eredménye, ami akár azt is okozhatja, hogy az olajtársaságok csökkentik árrésüket. Ez a hatás azonban véleményünk szerint nem lesz jelentős, és csak rövid távon fog megvalósulni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A január 1-i változásoknak köszönhetően a benzin adótartalma 58%-ról 60%-ra, míg a gázolajé 54-ról 55%-ra emelkedik.

A benzin és a gázolaj összetevőinek arányát az alábbi grafikonok szemléltetik.

Címkék:
benzináremelés,