Fokozott szigor a repülőgépeken - de minek?

Pénzcentrum2009. december 28. 14:02

Megszigorították a biztonsági intézkedéseket egyes amerikai járatokon azután, hogy múlt pénteken egy nigériai férfi leszállás közben sikertelen kísérletet tett a Northwest 253-as járatának felrobbantására.

A férfi kis mennyiségben port és folyadékot vitt fel kézipoggyászában a repülőgép fedélzetére, amelyek leszállás közben összekevert. Az elegy szerencsére csak elégett, de nem robbant, így magán a merénylőn kívül más nem sérült meg.

A merénylet utáni szigorítások a reptereket és a repülőgépeket egyaránt érintik, kérdés azonban, hogy mennyire lesznek a foganatosított lépések hasznosak.

A repülőgépeken például beszámolók szerint egy órával leszállás előtt már nem állhattak fel az utasok a székeikből és nem is tarthattak semmit az ölükben, sőt az elektronikus készülékeiket is ki kellett kapcsolniuk. A probléma ezzel csak az a szakértők szerint, hogy egy potenciális merénylő nem feltétlenül fogja megvárni a leszállást, amíg akcióba lép, megkísérelheti eltéríteni vagy felrobbantani a gépet már felszálláskor vagy a menet közben is.

Szintén megszigorították a biztonsági vizsgálatokat egyes reptereken; vagyis az amúgy is lassú folyamat még hosszabbra nyúlik, még nagyobb kígyózó sorokat teremtve ezzel. Az Egyesült Államok belső járatain utazókat néhány repülőtéren még szigorúbb vizsgálatnak vetik alá, de számíthatnak a behatóbb ellenőrzésre az öreg kontinensről Amerikába tartó utasok is. A Washington Post által megkérdezetett utasok közül egyesek arról számoltak be, hogy mindent kipakoltak a táskájukból a röntgenvizsgálat ellenére is, másoknak a pénztárcáját forgatták ki a biztonsági szakemberek, hogy megbizonyosodjanak róla: csak készpénz és kártyák vannak benne.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A megszólaltatott szakértők szerint persze ennek sincsen sok értelme, mivel régóta ismert, hogy a szigorú vizsgálatok ellenére is sok mindent fel lehet csempészni a repülőgépekre, ahogy például a kábítószer-csempészek a gyomrukban szállítják az árut át a határokon. Sokkal inkább a személyes szűrésre kellene koncentrálni, vagyis az amúgy is terrorista-gyanús elemeket kiszűrni a hétköznapi utasok közül. Az ugyanis máig rejtély, hogy szállhatott fel a férfi egy Amerikába tartó járatra úgy, hogy már két éve kapcsolatba hozták az al-Kaidával.

Címkék: