Frigyre lép a Volkswagen és a Suzuki

Pénzcentrum2009. december 9. 12:02

Már szeptemberben felmerült annak lehetősége, hogy a Volkswagen részesedést szerezzen a Suzukiban, szerdán azonban már bejelentésre került sor: 20 százalékkal beszáll a német autógyár a japán vállalatba.

A 2,5 milliárd dolláros üzlettel az a célja a Volkswagennek, hogy jobb pozíciót szerezzen a fejlődő országok piacán, valamint kihasználja a Suzuki tapasztalatát a kisautók fejlesztésében.

Az autógyártók többsége a válság óta abban érdekelt, hogy minél nagyobb piaci részesedést szerezzen az ázsiai piacokon, hiszen szemben USA-val, illetve Európával ott még mindig jelentősen nő a kereslet.

A Volkswagen és a Suzuki úgy nyilatkoztak, hogy termékportfoliójukat, értékesítési hálózatukat és gyártókapacitásaikat tekintve ideálisan kiegészítik egymást, ezért közösen próbálnak szeletet hasítani a környezetbarát autók piacából - írja a New York Times.

A 19,9 százalékos részesedés-szerzésre várhatóan januárban került majd sor. A 2,5 milliárdos vételár felét a Suzuki Volkswagen részvények vásárlására fordítja majd.

A kisautók gyártásában világelsőnek számító Suzuki 35 gyáregységgel rendelkezik Japánban, továbbá Indonéziában, Indiában, Kínában, Thaiföldön és Spanyolországban. A márciusban véget ért üzleti évben 2,3 millió gépkocsit, és 3,1 millió motorkerékpárt sikerült értékesítenie.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Európa legnagyobb autógyártója, a Volkswagen 6,3 millió autót adott el 2008-ban, és világszerte 61 gyárral rendelkezik.

Múlt héten hasonló tervet lebbentett meg a francia PSA Peugeot Citroën is: várhatóan erősíteni kívánják pozícióikat Ázsiában, méghozzá Mitsubishi részvények vásárlásával.

Címkék: