Ipari relikvia: az 50-es évektől működő benzinkút - képek

Pénzcentrum2009. november 4. 16:02

A 65 éves autószerelő, Bernard White működteti Nagy-Britannia egy eldugott szegletében - vélhetően a szigetország - legrégebbi máig működő benzinkútját. Az erre tévedők általában megdöbbennek az ütött-kopott, helyenként rozsdásodó töltők láttán, mások évtizedek óta ide járnak tankolni.

Az üzemeltető képtelen versenyezni a modern benzinkutak áraival, elmondása szerint a konkurencia olcsóbban is kapja az üzemanyagokat. A "kőkorszaki" töltőállomáson átszámítva 450 forintba kerül egy liter benzin, ami ugyan meghaladja a brit átlagárat, de White úr minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy az ipari relikviának tekinthető töltőállomás minél tovább fennmaradjon.

A kutat a szerelőműhely előtti udvarban létesítették még az 1950-es évek elején. Idő közben csupán a töltőpisztolyokat alakították át a mai követelményeknek megfelelően, valamint a szivárgás elkerülése érdekében a tömítéseket cserélik rendszeresen. A számlálók túlélték a modernizálást, ma is az az óra jelzi, hogy mennyi üzemanyagnál tart az autós, mint amelyik közel 60 évvel ezelőtt.

Az erre tévedő turisták nem hisznek a szemüknek, amikor megpillantják a töltőállomást, az igazi döbbenetet az váltja ki, amikor kiderül, hogy még működik is. A kút bár nem mai gyerek, törzsvásárlókkal is rendelkezik, valaki évtizedek óta ide jár tankolni. A forgalom azonban már nem a régi: "Korábban havonta jött az üzemanyag-szállító feltölteni a kutat, manapság jó, ha tíz autós megfordul itt egy héten." - mondta az üzemeltető.

Minden KGFB hír egy csokorban!

Címkék:
szerelőműhely,