A Suzuki gőzerővel készül a 100. évfordulóra

Pénzcentrum2009. július 28. 17:02

Az 1909-es egy rendkívül eseménydús év lehetett az autógyártás tekintetében, amit mi sem bizonyít jobban, hogy az Audi és a Bugatti után a Suzuki is gőzerővel készül a cégalapítás 100. évfordulójának méltó megünneplésére.

A Suzuki történetének első 100 éve nagyon rögösre és változatosra sikerült, hosszú ideig tartott, mire a mai szintre eljutottak. Az egész a fiatal Michio Suzuki szövőszék gyártó inassal kezdődött, aki eleinte a ruhagyártásban keresett megoldást a vízszintes és függőleges szálak gépi fonásának problémájára.

Ettől a távoli kiinduló ponttól ered a Suzuki Szövőgyár története, amely a világháború utáni időszakban már kisebb motorokat is gyártott, melyeket kerékpárokra szereltek. Néhány évvel később megalkották a Suzuki első autóját, a képen látható Suzilight modellt 360 köbcentiméteres, kéthengeres motorral szerelték fel.

Sokak szerint ekkor új időszámítás kezdődött az autóiparban, a találékony fejlesztések révén néhány évtized alatt a világ egyik legnépszerűbb márkájává nőtte ki magát a Suzuki. 1989-re a globális termelési szint meghaladta az évi 10 millió autót, mára a Suzuki vezető márkának tekinthető a maga kategóriájában.

A korábbinál sokkal versenyképesebb Swift és az SX4 sikereit a népszerű motorkerékpárok koronázzák meg. A Suzuki a tervek szerint még nagyobb hangsúlyt fordít a környezetbarát technológiák fejlesztésére a jövőben.

Címkék:
ruhagyár,