Ember a GPS ellen: tragédiába torkollhat a verseny

Pénzcentrum2009. május 29. 12:17

Egy tanulmány szerint az autósok 40 %-a kihívásnak veszi a GPS által feltüntetett becsült utazási időt és akár a megengedett sebesség átlépése árán is azon belül próbálnak célba érni. Óva intenek azonban, hogy a navigációs rendszer legyőzése egyrészt a szabályok megszegésével jár, másrészt veszélyezteti a közlekedésben résztvevőket.

10-ből négy autós elismerte, hogy megszegte a közlekedési szabályokat csak azért, hogy hamarabb érjen célba, mint azt a navigációs rendszer a megengedett sebesség és a távolság alapján kalkulálta. Különösen a 25 év alatti autósokra jellemző a gyorshajtás, mert az ebbe a korosztályba tartozó válaszadók 26 %-a elismerte, hogy szokott versenyezni a GPS-szel.

A 18 év alatti friss jogosítvánnyal rendelkező autósok hatoda akkor kapta első büntetését, amikor a navigációs rendszer által jelzett időtartamon belül próbált célba érni és átlépte a sebességhatárt. A 3 ezer brit válaszadóból 1200-an ismerték el, hogy vezetés közben versenyzett az órával.

A felmérést végző cég vezetője elmondta, hogy a sebességhatárok átlépése súlyos közúti vétség, ami a jármű vezetőjén túl a közlekedésben résztvevő többi autóst is különös veszélynek teszi ki. A GPS a megengedett sebesség és a távolság alapján kalkulál, az ilyen szempontok figyelembe vételével jelzett utazási idő megdöntése szabályszegéssel és mások veszélyeztetésével jár.

Címkék:
közúti veszélyeztetés,