A japánok megőrülnek a 2 milliós hibridért: az amerikaiaknak nem is jut belőle?

Pénzcentrum2009. május 26. 15:02

Mint arról korábban beszámoltunk, a harmadik generációs Toyota Prius Hybrid megrengette a japán autópiacot, mivel már a szalonokban való megjelenés előtt több mint 80 ezer megrendelés érkezett a belföldi vásárlóktól. Az amerikai autósok is már alig várják a modell megjelenését, de amennyiben a belföldi kereslet ilyen erős marad és a termelékenységet nem sikerül fokozni, akkor a várakozás tovább tarthat, mint azt előre gondolták.

Japánban alig egy hete 2,05 jenes (4,3 millió forintos) bevezető áron dobták piacra a Priust, az Egyesült Államokban a jövő hónapban debütál a modell. A Toyota korábban 100 ezer körüli belföldi eladásra számított az első évben, de a 80 ezer előrendelés és az fokozott kereslet alapján ez a cél akár néhány hét leforgása alatt teljesülhet.

Hibrid-feltámadás: közel 80 ezer Toyota Prius rendelés

A megrendelések ilyen ütemben történő érkezése esetén a gyárnak magasabb fokozatba kell kapcsolni és növelni kell a termelékenységet, különben nem fogják tudni kiszolgálni a piaci igényeket. A Toyota egyik vezető tisztségviselője elmondta, hogy az eladási adatok tükrében célszerű felülvizsgálni a termelési kapacitást és a kereslethez igazítani a kibocsátást.

A gyártó éves szinten világszerte mintegy 500 ezer darab Prius eladására számít, ezek fele várhatóan az Egyesült Államokban talál majd gazdára. A tengerentúliak étvágyát azonban csak akkor lesznek képesek csillapítani, ha fokozzák a termelést, ez azonban egy rendkívül összetett kérdés.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az akkumulátorok előállításának bővítése nem megy egyik napról a másikra, ezért ilyen tekintetben akadozhat az ellátás, ami az eladások lassulását eredményezheti. Az energiaforrást készítő gyáregység a hírek szerint 2010-re utoléri magát.

Címkék: